Адвокат Ілля Костін заявив про тиск через критику членів органів адвокатського самоврядування

Дата: 07 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Адвокат Ілля Костін заявив про те, що голова Національної асоціації адвокатури України Лідія Ізовітова ініціювала притягнення його до відповідальності за те, що він досліджував колабораційну діяльність членів органів адвокатського самоврядування.

Про це повідомив адвокат Ілля Костін на своїй сторінці у фейсбуку.

Адвокат Ілля Костін. Фото: Alex Matiashov

Ілля Костін після окупації Криму та початку війни на Донбасі служив у розвідці 72 окремої механізованої бригади ім. Чорних запорожців, а зараз – у Головному управлінні військової юстиції.

Переслідування він пов’язує з його постами у соціальних мережах та публікаціями у ЗМІ. Зокрема, через матеріал активістки й журналістки Ірини Федорів у виданні “Главком” “Господарі української адвокатури. Хто кинув виклик Медведчуку та Ізовітовій?”  та блогом Костіна у виданні “ЦензорНет” “Ворог серед нас. Частина перша. “Реєстр адвокатів днр”.

У матеріалах йдеться про те, що керівництво Національної асоціації адвокатури України “відстоювало інтереси проросійських сил, допомагало адвокатам-зрадникам уникати відповідальності за участь у тортурах українських полонених, сприяло тому, щоб не осудити адвокатів-сепаратистів у Криму”. Також у матеріалах зазначається, що Ізовітова є давньою соратницею Віктора Медведчука, а у 2014 році НААУ виправдовувала “диктаторські закони”. При цьому українські адвокати залежні від цієї структури, бо лише вона видає свідоцтва, які дозволяють вести адвокатську діяльність.

Адвокат Костін так само звертався зі скаргами до Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури та Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Донецької області, однак йому відмовили у відкритті дисциплінарних справ відносно адвокатів, які добровільно увійшли до реєстру адвокатів “ДНР” та здійснюють адвокатську діяльність на території окупованої Донеччини, визнаючи терористичне угруповання.

За інформацією Костіна, Рада адвокатів під головуванням Ізовітової та секретаря Ігоря Колесніка у відповідь на численні звернення оголосила, що оцінку діям адвокатів-зрадників буде давати “після закінчення воєнного стану”.

“Керівництво НААУ вдавалося до “процесуальних диверсій”, щоб не розглядати повноцінно мої скарги. А коли я звернувся до Ради адвокатів України з питанням, чи є порушенням Правил адвокатської етики дії адвокатів-зрадників, Рада відповіла, що така оцінка не входить до її повноважень”, – сказав адвокат.

На думку адвоката, Ізовітова, а також секретар Ради адвокатів Колеснік, члени ради Сергій Осика та Віталій Сердюк намагаються притягнути його до відповідальності, бо вважають, що його висловлювання принижують авторитет адвокатури.

“Колеснік досі є партнером Рибіна (відомого адвоката Медведчука та Шарія. – Ред.). Сердюк, між іншим, був, а може, і досі є адвокатом Януковича”, – зазначає Костін у коментарі для статті “Главкому”.

Також адвокат закликає створити тимчасову слідчу комісію для розслідування впливу проросійських сил на систему адвокатури та задля розслідування корупційних схем.

Схожий тиск відчуває й адвокат Артем Донець, зараз — офіцер ЗСУ. Він критикує монопольне становище вищої школи НААУ, де адвокати періодично мають проходити навчання.

Тиск на адвокатів почався, коли до правил адвокатської етики вже за часів теперішніх очільників внесли статтю, яка забороняє адвокатам критикувати органи самоврядування адвокатури.

Нагадаємо, що раніше Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області (КДКА) позбавила права на адвокатську діяльність українську адвокатку Юлію Марчук через порушення адвокатської етики. Громадянка України очолила незаконну “Адвокатську палату м. Севастополя” та сприяла закріпленню окупаційних органів і політиці Росії з колонізації Криму. 

ZMINA зібрала докази порушення адвокатської етики на прикладі одного із таких адвокатів-зрадників, а також дізналася, хто ще з українських адвокатів активно допомагає окупаційній владі у порушеннях стандартів права на справедливий суд і як на це реагує Національна асоціація адвокатів України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter