Перша пішла: кримську адвокатку-зрадницю Юлію Марчук позбавили статусу українського адвоката

Дата: 22 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури Київської області (КДКА) позбавила права на адвокатську діяльність українську адвокатку Юлію Марчук через порушення адвокатської етики. Громадянка України очолила незаконну “Адвокатську палату м. Севастополя” та сприяла закріпленню окупаційних органів і політиці Росії з колонізації Криму. 

Про це інформує журналіст видання ZMINA

Правозахисниця Тетяна Печончик під час засідання КДКА Київської області, 22 листопада 2023 року

Юлію Марчук, яка очолила окупаційну “Адвокатську палату м. Севастополя”, КДКА притягнула до дисциплінарної відповідальності через порушення адвокатської етики та застосувала дисциплінарне стягнення у вигляді позбавлення права на адвокатську діяльність. 

КДКА порушила дисциплінарне провадження за заявою голови правління Центру прав людини ZMINA Тетяни Печончик. У своєму зверненні до Національної асоціації адвокатів України (НААУ) правозахисниця вказала, зокрема, на те, що окремі українські адвокати півострова долучилися до реалізації політики Росії щодо колонізації українського Криму та до створення й керівництва в умовах окупації органів адвокатського самоврядування “адвокатської палати республіки Крим” і такої самої в м. Севастополі.

Під час засідання комісії Тетяна Печончик звернула увагу, що під керівництвом Юлії Марчук ухвалюються юридичні рішення про зарахування адвокатів-колонізаторів до складу цієї “палати”, що дозволяє їм безперешкодно вести адвокатську діяльність на тимчасово окупованих територіях, переміщуючи туди інших суб’єктів країни-агресора.
 
Крім того, відомо, що українська адвокатка Олена Канчи очолює це формування з березня 2017 року. У минулі роки серед українських адвокатів “президентами адвокатської палати республіки Крим” були Марина Павлова (померла 2017 року. – Ред.), Анатолій Жерновий та Юлія Марчук. Остання очолює так звану “Адвокатську палату м. Севастополя”. 
 
Олена Канчи, Юлія Марчук, Анатолій Жерновий

Марчук отримала листа від КДКА про скаргу, утім вона не скористалася можливістю подати свої пояснення або заперечення. 

Дисциплінарна комісія вирішила, що Юлія Марчук, усупереч Конституції України та Закону “Про забезпечення прав та свобод громадян України та правовий режим тимчасово окупованих територій”, Закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”, очолила незаконну створену “Адвокатську палату м. Севастополя”, яка веде в Автономній Республіці Крим незаконну діяльність. 

Тетяна Печончик звернула увагу, що, за даними досліджень Української Гельсінської спілки з прав людини та Регіонального центру прав людини, за час тимчасової окупації Криму на територію півострова незаконно перемістилися щонайменше 102 російських адвокати із 42 суб’єктів РФ. Це 10% загальної кількості чинних адвокатів в Криму. 

Правозахисниця також звернула увагу на політично вмотивовані кримінальні переслідування громадян України, які, зокрема, чинять спротив окупації чи ведуть діяльність на захист прав людини, на підтримку територіальної цілісності України. Наразі, за даними українських правозахисних організацій, 182 громадянина з окупованого Криму позбавлено волі з політичних мотивів окупаційними адміністраціями.

Відомо, що деякі кримські адвокати, співпрацюючи зі слідством ФСБ, не захищають своїх підзахисних, не звертають уваги на катування та погіршують їхнє становище. Водночас НААУ залишає їх чинними адвокатами України. 

Така ситуація відбувається на тлі переслідувань у різних формах з боку окупаційної влади низки українських адвокатів у Криму, зокрема Лілі Гемеджи, Еміне Авамілєвої, Айдера Азаматова, Назіма Шейхмамбетова, Еміля Курбедінова. Їх поміщали під варту до ізолятора тимчасового тримання. Кримські адвокати пов’язують тиск “поліції” та “спецслужб” зі своєю професійною діяльністю. НААУ не оприлюднювала жодних позицій щодо переслідувань українських адвокатів на півострові, попри те що це її обов’язок за міжнародними стандартами та законодавством України.

Читайте також: “Кримська солідарність” задокументувала в Криму 15 випадків відкритого тиску окупантів на адвокатів через їхню професійну діяльність

Такі адвокати перебувають під величезним тиском на півострові, однак тамтешні "органи адвокатського самоврядування" жодним чином не реагують на переслідування тих адвокатів, які в умовах окупації намагаються виконувати свою адвокатську діяльність та професійно захищати своїх підзахисних.

Тетяна Печончик, голова правління Центру прав людини ZMINA

Рішення КДКА набуло чинності з моменту оголошення. Утім, воно може бути оскаржене протягом 30 днів до Вищої кваліфікаційної дисциплінарної комісії або до суду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter