Апеляцію на вирок Стерненку перенесли на 14 травня

Дата: 23 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Одеський апеляційний суд переніс на 14 травня розгляд скарги активіста Сергія Стерненка на вирок Приморського райсуду Одеси.

Про це повідомляє із зали суду кореспондент ZMINA.

Сергій Стерненко в суді. Фото: Максим Пшибишевський

Під час засідання прокуратура просила надати постанови про створення груп прокурорів та слідчих, витяги з ЄРДР та інші процесуальні документи, які б підтверджували законність проведення слідчих дій.

“Про ці “докази” прокурор не писав ані у своїй апеляційній скарзі, ані в запереченнях на нашу скаргу. Прокуратура просто хоче зараз за рахунок суду апеляційної інстанції виправити свої провали, допущені в суді першої інстанції. Більше того, ці документи взагалі не були надані нам слідством під час ознайомлення з матеріалами після завершення досудового розслідування”, – розповів Стерненко у власному телеграмі.

Активіст вважає, що такі дії порушують право людини на справедливий суд і позбавляють його можливості належно реалізувати своє право на захист. Водночас після наради суд задовольнив клопотання, а тому активіст разом із захисниками оголосив відвід колегії суддів.

Фото: Максим Пшибишевський

“Це нонсенс, і суперечить і практиці Великої палати Верховного суду, і практиці ЄСПЛ. З таким же успіхом можна дати прокуратурі й слідчим наново провести розслідування, щоб у них було більше можливостей нафабрикувати матеріали”,прокоментував Стерненко. 

Відвід не задовольнили, а тому захисник активіста заявив про новий, адже попередній розглядала та сама колегія, якій його і було заявлено. Проте й у ньому відмовили. 

“Це може вплинути на рішення суду. Прокуратура отримала право виправити свої помилки, і суд першої інстанції їм у цьому допоміг. У нас тепер виходить п’ять прокурорів, троє з яких – судді Одеського апеляційного суду”, – сказав Стерненко. 

Нагадаємо, що 9 квітня суд звільнив з-під варти та відправив під домашній арешт Стерненка та Демчука.

Обох чоловіків 23 лютого Приморський районний суд визнав винними в справі про викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича. Їм присудили по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна. 
 
Переслідування Стерненка, за словами правозахисників, викликає серйозні сумніви в справедливості розгляду, зокрема через недоброчесність судді, який раніше виправдав за п’яне керування голову Одеського окружного адміністративного суду та міліціонера, що катував людей.
 
Про упередженість дозволяють говорити й терміни розслідування та розгляду справи в суді, адже потерпілий цілих п’ять років не з’являвся на засідання і тільки в листопаді 2020 року нарешті прийшов, щоб дати свідчення в суді. Відбулося це на тлі можливого розвалу в суді іншої справи – щодо звинувачення Сергія Стерненка в “умисному вбивстві”, коли він смертельно поранив одного з двох чоловіків, які із застосуванням холодної зброї напали на активіста у 2018 році.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter