Апеляційний суд залишив чинним вирок для громадянського журналіста Нарімана Мемедемінова

Дата: 14 Травня 2020
A+ A- Підписатися

14 травня Військовий апеляційний суд міста Власіха Московської області залишив чинним рішення суду про два з половиною роки позбавлення волі в колонії-поселенні для Нарімана Мемедемінова. Він також підтвердив заборону громадянському журналістові протягом двох років адмініструвати інтернет-сторінки.

Про це інформує громадський рух “Кримська солідарність”. 

Журналіста захищали адвокати Еміль Курбедінов та Едем Семедляєв. Через коронавірусну пандемію захисники брали участь у судовому процесі через відеоконференцзв’язок із Кримського гарнізонного військового суду в Сімферополі. Наріман Мемедемінов перебував у слідчому ізоляторі в Ростові-на-Дону.

Повідомляється, що під час дебатів Мемедемінов подав дві заяви. У них він звернув увагу суду на заборону переслідувань відповідно до Четвертої Женевської конвенції та вимагав зазначити його національність у матеріалах справи.

“Є достатня кількість прецедентів, коли засуджених кримських татар, жителів Криму, називають уродженцями Узбекистану або Таджикистану. У більшості кримських татар дійсно місцем народження є республіки середньоазійської частини колишнього СРСР, тому що мій народ був злочинно депортований у 1944 році за наказом злочинців, яких очолював Сталін, – сказав суддям Мемедемінов.

Кримінальну справу громадянський журналіст назвав політичним переслідуванням і заявив, що не має ілюзій щодо справедливості судочинства в його справі.

“Я неодноразово заявляв про те, що будь-яке рішення перебуває не в руках людей, а в руках Всевишнього Господа. Тому все, що сталося або станеться, відбуватиметься лише з волі Всевишнього”, – мовив він у суді.

Нагадаємо, Наріман Мемедемінов – громадянський журналіст, блогер, активіст “Кримської солідарності” та документаліст.

22 березня 2018 року в його помешканні російські силовики провели обшук. Цього ж дня його затримали й висунули звинувачення за ч. 2 ст. 205.2 КК РФ (“Публічні заклики до ведення терористичної діяльності, публічне виправдання тероризму або пропаганда тероризму”).

Слідство тривало понад півтора року. Росія інкримінує чоловікові розміщення на своєму каналі в YouTube відеорепортажів на захист прав мусульман Росії, проти фабрикації кримінальних справ з боку російських силовиків, проти тортур та позасудових страт. Також він оприлюднив відеорепортажі про історичні події та культурну спадщину мусульман Криму, про Ханський палац і його роль у житті кримських мусульман. Окрім цього, на своєму каналі він висвітлював мирні зібрання в Криму, зокрема заходи організації “Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі” до березня 2014 року, коли Верховний Суд РФ визнав організацію терористичною. 

2 жовтня 2019 року Південний окружний військовий суд визнав Нарімана Мемедемінова винним у публічних закликах до терористичної діяльності й засудив до двох з половиною років позбавлення волі в колонії-поселенні, а також заборонив йому адмініструвати сайти протягом двох років. Вирок оголосив суддя Ігор Костін.

На думку правозахисного центру “Меморіал”, Наріман Мемедемінов – політв’язень, переслідуваний за активну ненасильницьку правозахисну і журналістську діяльність і критику російських правоохоронних органів.

У 2019 році чоловік став одним з колективних лауреатів минулорічної Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка разом з іншими громадянськими журналістами з Криму. 

Раніше низка українських правозахисних і медійних організацій, зокрема й Центр прав людини ZMINA, закликали міжнародні організації й уряди країн Євросоюзу, США, Канади, Швейцарії та Японії вимагати від Росії звільнення Мемедемінова. Національна спілка журналістів України назвала арешт Мемедемінова “порушенням прав на свободу думки, вільне отримання і поширення інформації, в тому числі за допомогою мережі інтернет”. Також напередодні експолонені журналісти Роман Сущенко та Станіслав Асєєв закликали своїх колег до солідарності із кримськими блогерами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter