Громадянські журналісти з Криму отримали премію імені Лубченка

Дата: 07 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Колективним лауреатом цьогорічної Національної премії за захист свободи слова імені Ігоря Лубченка стали кримськотатарські громадянські журналісти, яких за висвітлення репресій на півострові переслідують російські силовики. 

Про це повідомляє Національна спілка журналістів України. 

Наріман Мемедемінов – громадянський журналіст, якого переслідують за висвітлення репресій у Криму

Премію, яка носить ім’я багаторічного голови НСЖУ, вручають за вагомий внесок у захист свободи слова в Україні.

“Кримськотатарські громадянські журналісти, попри всі заборони, утиски, переслідування, ув’язнення лишаються джерелом об’єктивної інформації про події на півострові для українських та міжнародних ЗМІ. Протягом останніх п’яти років анексії півострова правозахисники задокументували понад 300 випадків тиску на журналістів, включно з фізичними нападами, тортурами. Тому ця премія за захист свободи слова – це солідарність із нашими кримськими колегами. Із Наріманом Мемедіновим, із Сервером Мустафаєвим, Ремзі Бекіровим та іншими громадянськими журналістами Криму”, – розповів голова спілки Сергій Томіленко

Як відомо, лауреатом премії імені Лубченка у 2016 році став журналіст Микола Семена, якого незаконно засудили за його професійну діяльність у Криму. 

Нагадаємо, що громадянські журналісти в Криму зазвичай співпрацюють із ініціативою “Кримська солідарність” та розповідають кримчанам, яких російська влада обмежує у доступі до об’єктивної інформації, про політично мотивовані переслідування на півострові. 

За останні декілька років російські силовики вже затримали декількох з них, зокрема, Нарімана Мемедемінова, Сервера Мустафаєва, Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхалієва і Ремзі Бекірова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter