Апеляційний суд Одеси залишив Стерненка і Демчука під домашнім арештом

Дата: 14 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд Одеси залишив без зміни запобіжні заходи Сергію Стерненку і Руслану Демчуку в межах справи Щербича.

Про це повідомляє кореспондентка ZMINA.

Сергій Стерненко в суді. Фото: Анастасія Москвичова

Адвокати обох клопотали про скасування запобіжного заходу або передання їх на поруки, для цього з Києва приїхав народний депутат від “Голосу” Роман Лозинський. Стерненко також клопотав про зміну місця відбування ним домашнього арешту з Одеси на Київ, але йому відмовили.

Загалом на засіданні 14 травня суд  продовжив дослідження документів, які мали розглядати на суді першої інстанції. Зокрема, заяву потерпілого Щербича про злочин, документи про проведення судмедекспертизи його тілесних ушкоджень, кількох слідчих експериментів за участю потерпілого й очевидиці, яка розповідала про те, що бачила сутичку, під час якої Щербича затягли в машину, але яку не допитували в суді.

Також аналізували доручення здійснити аналіз даних про телефонні з’єднання номерів, що належать потерпілому і підозрюваним.

Роман Лозинський. Фото: Анастасія Москвичова

Адвокати обвинувачених вказали на відсутність обґрунтування того, чому ці номери телефонів належать саме цим людям. Один з обвинувачених – Руслан Демчук – заявив на судовому засіданні, що це не його номер і він ним ніколи не користувався.

За словами прокурорів, потерпілий Щербич свій номер надав сам, а також ще один номер, з якого, як він стверджує, йому телефонував Демчук, третій номер – який, за цими даними, пов’язали зі Стерненком – отримали “оперативним шляхом”.

Окрім того, на засіданні досліджували експертизу стартового пістолета, який виявили в Стерненка під час обшуку. Також прокурори клопотали про допит на наступному засіданні експерта, який її проводив. Суд задовольнив це клопотання.

Наприкінці засідання судді висловили намір розглянути цю справу якнайшвидше, тож призначили наступного тижня аж два засідання – на 20 і 21 травня. Тоді суд має намір завершити перегляд документів, допитати експерта та обвинувачених і перейти до дебатів.

Нагадаємо, що у квітні суд звільнив з-під варти та відправив під домашній арешт Стерненка та Демчука. Обох чоловіків Приморський районний суд до цього визнав винними в справі про викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича. Їм присудили по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацією половини майна. 

Переслідування Стерненка, за словами правозахисників, викликає серйозні сумніви в справедливості розгляду, зокрема через недоброчесність судді, який раніше виправдав за п’яне керування голову Одеського окружного адміністративного суду та міліціонера, що катував людей.
 
Про упередженість дозволяють говорити й терміни розслідування та розгляду справи в суді, адже потерпілий цілих п’ять років не з’являвся на засідання і тільки в листопаді 2020 року нарешті прийшов, щоб дати свідчення в суді. Відбулося це на тлі можливого розвалу в суді іншої справи – щодо звинувачення Сергія Стерненка в “умисному вбивстві”, коли він смертельно поранив одного з двох чоловіків, які із застосуванням холодної зброї напали на активіста у 2018 році.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter