Антона Геращенка, Верховну Раду та Лощинівську раду визнали дискримінаторами року – їм вручать шори та дипломи

Дата: 12 Грудня 2016
A+ A- Підписатися

Сьогодні Коаліція з протидії дискримінації оприлюднила імена головних дискримінаторів року. Ними стали Верховна Рада України, сільська рада села Лощинівки та народний депутат Антон Геращенко.

Антипремія “Дискримінатор року” вже втретє вручається тим особам та організаціям, які найбільш злісно порушували принципи рівності та недискримінації в Україні протягом року. Про це інформує кореспондентка Центру інформації про права людини.

У номінації “Найбільш небезпечна законодавча ініціатива” антипремію отримала Верховна Рада України, яка вилучила із законопроекту про запобігання домашньому насильству поняття “гендер” та “сексуальна орієнтація” як “неприйнятні для України”.

Зорян Кісь

Зорян Кісь, координатор проектів Freedom House в Україні про “переможця” – Верховну Раду України – сказав кілька слів: “Я не можу сказати, що з приємністю вручаю цей диплом. Закон про запобігання домашньому насильству, за який не проголосувала Верховна Рада, міг би пропонувати ефективний захист потерпілим жінкам, дітям, чоловікам, родичам від насильства. Натомість депутати в Верховній Раді під час розгляду документу перетворили все на балаган. І класичний випадок зашореності депутатів, коли в документі з кількох сторінок вони побачили лише два слова – “гендер” та “сексуальна орієнтація”. Ці терміни є в Стамбульській конвенції. Їх не вилучити – Стамбульську конвенцію або повністю приймають, або не приймають… з усіма наслідками для українців”.

Уляна Пчолкіна

Своїми дискримінаційними висловлюваннями журі антипремії запам’ятався і народний депутат Антон Геращенко. Депутат переміг у номінації “Язик мій – ворог мій”. В інтерв’ю виданню Корреспондент.net Антон Геращенко запропонував Надії Савченко “йти заміж і народжувати, а не займатися політикою”.

Ведуча Уляна Пчолкіна вважає це неприйнятним для сучасного українського політика.

“У номінації “Язик мій – ворог мій” особисто я голосувала за МОНівську ініціативу підручника, в якому йдеться, що жінка в Україні має варити борщ, вибирати гардини і чекати чоловіка в гарному настрої. Але “переможець” Антон Геращенко також відзначився. Жінка в Україні має право займатися тим, чим вона хоче і може. Я не суджу – гарна чи погана політик Надія Савченко. Але Антон Геращенко – не найкращий політик, якщо він дозволяє собі такі сексистські висловлювання. І це реально ганьба!”, – каже Пчолкіна.

Сільська рада Лощинівки перемогла в номінації “Реально Г*” (*реально ганебний вчинок) через своє рішення примусово виселити ромську громаду із села. За що вона справедливо отримує диплом та шори, кажуть у Коаліції з протидії дискримінації.

Експертка Коаліції з протидії дискримінації Ольга Веснянка зауважує: “Коли я спостерігала за подіями в Лощинівці – усе це нагадувало свідчення про Другу Світову війну. Спочатку 300 розгніваних осіб взяли трактори, якими почали трощити майно ромів. І це стається в мирній Одеській області. Місцева рада нарікає, що немає грошей на виконання ромської стратегії з інтеграції… Але ж для того, щоб формувати діалог, запитувати в ромських активістів, що найперше слід зробити, як спільно діяти – грошей не треба. І коли один із депутатів Лощинівської ради зауважує після прийняття рішення вигнати ромську громаду з села: “Ми зробимо вигляд, що їх тут не було…” – це заслуговує на номінацію “Реально Г”. 

Олена Пашковська

Спеціальну відзнаку “Дискримінаційна реклама” отримала мережа ресторанів “Якіторія” за створення та поширення сесксистської, дискримінаційної рекламної кампанії “Фестиваль японських пельменів гьодза” 

Представниця кампанії “Дискримінація обмежує. Протидій” Олена Пашковська, коментуючи цю відзнаку, зауважила, що ЗМІ та рекламодавці часто собі “дозволяють” дискримінаційні висловлювання. 

“На нашу думку, “Якіторія” у своїй рекламі використала тіло жінки як товар. До слова, будь-яка компанія, видання може відмовити в публікації чи розміщенні реклами тексту, який ображає. А будь-який споживач може написати скаргу на таку рекламу”, – підкреслила Пашковська.

Координаторка кампанії “Дискримінація обмежує. Протидії!” Ірина Текучова пообіцяла розіслати усім “переможцям” дипломи, шори та навчальну літературу.

“Бути політиками європейського рівня – це визнавати свої помилки і вибачатися за дискримінаційні висловлювання. Це дозволить мати більше прихильників та прихильниць. Ми дуже сподіваємося на публічну реакцію-відповідь від наших номінантів. І віримо, що через років 10 у такій премії в Україні не буде потреби”, – наголосила Текучова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter