Аналітики порадили українцям готуватись до літніх відключень світла

Дата: 29 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Влітку поточного року в Україні внаслідок дій російських військових, ймовірно, доведеться вводити обмеження споживання електроенергії.

Таку думку висловив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко у “Медіацентрі Україна”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: АР

Російські військові активно гатили по енергетичній інфраструктурі взимку 2022–2023 років та знову активізувались у 2024-му. 

Нині, за словами Харченка, через пошкодження внаслідок російських ударів 22 березня втрачено понад 10% генерації.

“І це те, що скоріш за все, не можна буде відновити швидко. Тобто ця частина не буде відновлена, боюся, що навіть до наступного опалювального сезону здебільшого відновити не вдасться”,каже дослідник. 

Щодо ймовірних відключень влітку, то аналітик припускає, що початись вони можуть в другій половині липня і в серпні, на які припадає літній пік споживання електроенергії. 

“Навіть за умови максимального імпорту дуже важко передбачити, наскільки великий дефіцит збережеться в енергосистемі”, – додає він. 

Нагадаємо, що на думку Комісії з розслідування порушень в Україні, уповноваженої Радою ООН з прав людини, російські обстріли енергетичної інфраструктури можуть бути злочином проти людяності. Міжнародний кримінальний суд вже видав перші ордери на арешт відповідальних за атаки.

Росія продовжує завдавати ударів попри те, що має інформацію про шкоду цивільним, а на російських держтелеканалах зловтішалися з історій про отруєння чадним газом українців, які без світла намагалась обігрітись генераторами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter