Амністія для колаборантів: кого українці готові пробачити?

Дата: 15 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Понад половину українців допускають амністію вчителів, соціальних працівників та лікарів-колаборантів.

Такими є результати дослідження “Правовий захист постраждалих від воєнних злочинів”, проведеного соціологічною групою “Рейтинг”. 

“Референдум” під дулом автомата. Донеччина, 23 вересня 2022 року

Опитування проводили на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. У ньому взяли участь 2 тисячі респондентів віком від 18 років і старше в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування був відсутній український мобільний зв’язок

У питанні застосування амністії для різних категорій мешканців окупованих територій, стосовно яких встановили факти колаборації з ворогом, відносна більшість вважає можливою амністію для вчителів, лікарів, соціальних працівників (68%), керівників місцевих комунальних установ (58%) та керівників місцевих підприємств, банків, організацій (51%).

Амністію для журналістів місцевих ЗМІ допускають 38%, не допускають – 57%.

Амністію для членів місцевих політичних партій та учасників незаконних збройних формувань допускають понад 20%, проти цього – понад 70%.

Для посадовців місцевих органів влади та представників силових органів амністію вважають можливою менш ніж 20%, близько 80% – неможливою. 

Самосуд у разі воєнних злочинів проти України вважають виправданим майже 40%, мають протилежну думку 55%.

Напередодні Коаліція громадських організацій, що опікуються питаннями захисту прав постраждалих унаслідок війни, представила для української влади дорожню карту на 2023 рік з 10 пріоритетних кроків у сфері захисту прав людини. Документ містить кроки, що мають на меті сприяти притягненню відповідальності міжнародних злочинців за воєнні злочини, геноцид та злочин проти людяності, вчинені в Україні.

Також правозахисники закликали владу вдосконалити законодавство про колабораціонізм, щоб воно не створювало проблем подвійної кваліфікації та не порушувало принципу правової визначеності. 

Раніше в Представництві президента України в Автономній Республіці Крим пояснили, чого чекати посадовцям, “суддям”, силовикам та вчителям у деокупованому Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter