55% українців не підтримують самосуд як покарання за воєнні злочини – дослідження

Дата: 15 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Самосуд як покарання за воєнні злочини, вчинені проти України, вважають виправданим майже 40% українців. Більшість – 55% – водночас має протилежну думку.  

Такими є результати дослідження “Правовий захист постраждалих від воєнних злочинів”, проведеного соціологічною групою “Рейтинг”. 

Так, 39% вважають самосуд виправданим. Відсоток тих, хто його підтримує, більший серед опитаних, які зазнали поранень, каліцтв, мають депортованих на територію Росії або загиблих родичів.

Водночас 55% не вважають самосуд дієвим механізмом встановлення справедливості. 

Як зазначив під час презентації дослідження Максим Єлігулашвілі, член правління ГО “Інститут миру та порозуміння”, дані опитування свідчать про вагомий запит українського суспільства на правові форми покарання винних у воєнних злочинах. 

Зокрема, майже 90% опитаних підтримали ідею створити спеціальну судову систему, яка працювала б з російськими воєнними злочинами в Україні. 65% респондентів погоджуються, що найефективніше цей процес відбуватиметься за співпраці національних та міжнародних судів.

Крім того, згідно з дослідженням, 75% українців вважають, що суди щодо воєнних злочинів варто розпочати якнайскоріше. 

Нагадаємо, що за час повномасштабного вторгнення правоохоронці зафіксували понад 47 тисяч воєнних злочинів росіян в Україні. За словами генерального прокурора Андрія Костіна, наразі до суду скеровано 92 обвинувальних акти щодо російських військових, яких підозрюють у скоєнні воєнних злочинів в Україні. 25 російських військових були визнанні винними. 


Дослідження “Правовий захист постраждалих від воєнних злочинів” проведене соціологічною групою “Рейтинг” 23-26 грудня 2022 року. Опитування відбулося методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних номерів. У ньому взяли участь 2 тисячі респондентів віком від 18 років і старше в усіх областях України, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter