Amnesty International витягла студента з психлікарні за допомогою “листа Обами”

Дата: 11 Серпня 2016
A+ A- Підписатися

Amnesty International за допомогою широкої компанії змогла допомогти вийти з психіатричної клініки новосибірському студенту, якого туди через різницю в поглядах помістив батько – відомий православний активіст Юрій Задоя.

Місяць тому в Новосибірській психіатричної лікарні №3 з’явився новий пацієнт – двадцятирічний студент Новосибірського державного медичного університету Костянтин Задоя. Він виявився там з подачі батька, який викликав санітарів і оголосив їм, що син погрожував йому вбивством та “виколював іконам очі”.

У лікарню Костянтина привезли 7 липня і тільки через чотири дні, порушивши всі встановлені терміни, Дзержинський районний суд Новосибірська на виїзному засіданні прийняв рішення відправити його на примусову госпіталізацію.

Як тільки санітари, які прибули за дзвінком його батька, довезли його до лікарні, Костянтин став вимагати звільнення, посилаючись на закон про психіатрію. Санітари налякали його, пообіцявши за таку поведінку відправити у відділення “до буйних”, в результаті так і вийшло. “Огляду як такого не було”, а лікарський висновок написано зі слів його батька і санітарів, розповів Amnesty International Костянтин Задоя, аналізи йому також не довелося здавати.

Молода людина не виключає, що популярність його батька в консервативних і націоналістичних колах Новосибірська допомогла насильницькій госпіталізації. Юрій Задоя прославився активною кампанією проти музикантів і виконавців, які, як він вважає, ображають суспільну моральність і мораль: він звертався в прокуратуру перевірити діяльність групи “Ленінград”, виступав проти концертів Меріліна Менсона, групи Behemoth, вимагав заборони щорічної травневої жартівливої ходи “Монстрація“. На світоглядному ґрунті у батька і сина відбувалися постійні конфлікти. Під час чергової сварки з батьком Костянтин вибив скло в дверях квартири, цього виявилося достатньо для батька, щоб домогтися його госпіталізації в психіатричній клініці.

Костянтин Задоя розповів, що в лікарні він зустрів людей, які опинилися в психіатричній клініці з подачі родичів або навіть сторонніх.

Вийти з лікарні Костянтину вдалося лише 3 серпня. До цього часу історія про його госпіталізацію потрапила в пресу, а Amnesty International ініціювала акцію негайної допомоги. У лікарню поступили більше 30 звернень від офіційних органів і громадських організацій, в тому числі від уповноваженого з прав людини по Новосибірській області, якій своїх прихильників закликала писати Amnesty International.

“Після вашої акції на стіл головного лікаря лягли численні листи, причому на іноземній мові, що, звичайно, дуже спантеличило керівництво лікарні. Вони навіть запросили на бесіду його маму і запитали “Ви що, хочете політичний скандал?”. Головний лікар була впевнена, що з приводу молодої людини їй написав чи не сам Барак Обама”, – розповіла Amnesty International адвокат Костянтина Задої Юлія Жемчугорова.

Але покинути клініку Костянтину вдалося тільки після того, як він пообіцяв відкликати заяву свого адвоката, яка опротестовувала рішення суду про поміщення його в лікарню. Крім того, за наполяганням лікарів він підписав папери, в яких просив відповідати відмовою на прохання про розкриття його медичних даних у зверненнях офіційних органів і громадських організацій.

“Вони пояснювали це тим, що оприлюднення мого діагнозу нікому не потрібно, але як я зрозумів з розмови, моя заборона дозволила б їм відповідати на всі запити відпискою”, – вважає колишній пацієнт.

Костянтин вже звернувся до суду з проханням не вважати дійсними ні його відмову від апеляції, ні добровільну згоду на лікування, яку він підписав в останній день в лікарні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter