Amnesty International засудила нерівномірний розподіл вакцин від коронавірусу у світі

Дата: 02 Січня 2022
A+ A- Підписатися
Представники міжнародної правозахисної організації Amnesty International засудили нерівномірний розподіл вакцин проти COVID-19 у світі.
 
Про це повідомила нинішня генеральна секретарка організації Аньєс Калламар у твіттері.
 
Джерело: amnesty.org

У світі вироблено близько 11 мільярдів доз вакцин, але лише 7% людей у країнах з низьким рівнем доходу отримали одну дозу. Чому бідніші країни не мають доступу до рятувальних ліків, а багаті країни сидять на купах невикористаних запасів?“, – написала вона.

Правозахисники також звинуватили виробників вакцин, таких як BioNТech/Pfizer та Moderna, у тому, що ті, всупереч обіцянкам, постачають свої препарати головним чином до країн з вищими доходами населення.

За словами Калламар, поява штаму Омікрон має стати тривожним дзвінком для світу.

Неможливість вакцинувати всіх – незалежно від того, звідки вони – залишає все населення світу вразливим до нових варіантів. Єдиний спосіб розірвати це порочне коло – забезпечити кожному доступ до вакцин“, – додала Калламар.

Генеральна секретарка зазначила, що фармацевтичні компанії зобов’язані поважати права людини.

Насамперед, це означає, що вони повинні “не завдавати шкоди”. Якщо вони виявлять, що вони є причиною порушень прав людини, вони повинні негайно припинити свої шкідливі дії та надати засоби правового захисту”, – зазначила Калламар.

Раніше міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що під час пандемії коронавірусу деякі уряди здійснили безпрецедентну атаку на свободу думок, різко обмеживши права людей.

Нагадаємо, що до кінця 2022 року ООН планує провести у світі загальну вакцинацію проти коронавірусу. 

Глобальна вакцинація проти коронавірусу розпочалась у грудні 2020-го, однак відтоді ВООЗ оцінювала ситуацію з розподілом вакцин у світі як “самознищення”, бо в деяких багатших країнах громадяни вже отримали дві дози препарату, а в інших його просто не вистачало.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter