Amnesty International зафіксувала випадки зґвалтування та катування іранських протестувальників, яких засудили до смертної кари

Дата: 30 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Міжнародній правозахисній організації Amnesty International повідомили про випадки катування трьох іранців, яких засудили до смертної кари за участь у загальнонаціональних протестах. Йдеться про двох підлітків 18 та 19 років та 31-річного чоловіка.

Про це йдеться у звіті організації.

Аршія Такдастан, Джавад Рухі, Мехді Мохаммадіфард. Джерело: iranintl.com

За даними Amnesty International, 19-річного Мехді Мохаммадіфарда зґвалтували й побили тюремні охоронці. Він отримав травми, які вимагали лікування за межами в’язниці. Ще одного затриманого, Джавада Рухі, били й шмагали, зокрема по ступнях, а також прикладали лід до яєчок. Також неодноразово зазнавав побиття 18-річний Аршія Такдастан.

Чоловіків звинувачують у “корупції на Землі” та “ворожнечі проти Бога”. Правозахисники заявили, що обвинуваченим відмовили в праві на адвоката за власним вибором, а слухання тривали менш ніж годину.

“Обвинувачення в скоєнні злочинів мають підлягати міжнародному визнанню, а повторне судове провадження повинно відповідати міжнародним стандартам справедливості суду, без застосування смертної кари та примусових “зізнань”… Також закликаємо надати обвинуваченим спеціалізовану медичну допомогу для лікування травм, спричинених тортурами”, йдеться в повідомленні.

Організація закликала скасувати смертні вироки та зняти всі обвинувачення, пов’язані з мирною участю чоловіків у протестах. А також притягнути до відповідальності тих, хто підозрюється в катуванні затриманих іранців.

Нагадаємо, в Ірані, де з вересня минулого року продовжуються акції протесту, за цей час убили не менш ніж 481 людину, зокрема 64 неповнолітніх, найближчим часом збираються стратити ще 109 протестувальників. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter