Amnesty International вимагає від Росії розслідувати отруєння Навального

Дата: 26 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вимагає від російської влади негайно порушити кримінальну справу за фактом отруєння опозиціонера Олексія Навального.

Відповідну заяву опублікували на сайті організації.

Олексій Навальний впав у кому 20 серпня. Того дня він летів з Томська до Москви, однак прямо в літаку йому стало зле, а тому лайнер екстрено сів в Омську. Команда Навального одразу запідозрила, що його отруїли чаєм, який він випив того ранку.

Російські лікарі, до яких спочатку потрапив політик, казали, що причиною його важкого стану може бути порушення обміну речовин. Однак їхні колеги з Німеччини, куди евакуювали Навального, дійшли висновку, що опозиціонера отруїли речовиною з групи інгібіторів холінестерази, до яких, зокрема, входить “Новічок”. Саме нею 2018 року у Великобританії отруїли колишнього співробітника російської військової розвідки Сергія Скрипаля та його доньку. 

“Російська влада зобов’язана почати перевірку в межах кримінального судочинства і провести всебічне, неупереджене, об’єктивне й ефективне розслідування. За необхідності до такого розслідування мають залучити міжнародних експертів. Відмовивши в цьому, російська влада дасть ще один привід запідозрити її в причетності до цього злочину, прямій чи опосередкованій, або в тому, що вона як мінімум допомагає злочинцям уникнути відповідальності”, – заявила директорка представництва Amnesty International в Росії Наталія Звягіна.

Напередодні прессекретар російського президента Володимира Путіна Дмитро Пєсков  заявив, що не бачить “підстав” для розслідування доведеного німецькими лікарями отруєння. Також він додав, що в Кремлі взагалі не вважають серйозними звинувачення в причетності до отруєння опозиціонера. 

В Amnesty International нагадали, що російську владу не вперше підозрюють у подібних злочинах. Так, зокрема, досі правоохоронці не розслідували інцидент, який також трапився з Навальним, але влітку 2019 року. Тоді його шпиталізували зі спецприймальника, де він відбував покарання за організацію мітингу, із сильним набряком обличчя. Політик стверджував, що його отруїли, однак російська влада назвала причиною інциденту алергію. 

Нагадаємо, що 44-річний Навальний окрім політики займається розслідуваннями корупції серед топпосадовців РФ. Він публікує свої розслідування на власному ютуб-каналі. Останнє відео, яке опублікував опозиціонер, було присвячене акціям протесту в Хабаровську, які не вщухають у місті з липня. 

У 2014 році російські силовики хотіли посадити політика до в’язниці на 10 років за нібито корупцію. Однак згодом суд засудив Навального до трьох років і шести місяців умовно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter