Amnesty International: Під час протестів в Ірані вбили понад три сотні людей

Дата: 17 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Під час масових протестів в Ірані силовики вбили 304 мирних мітингувальники. 

Про це повідомила міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

Про сотні вбитих правозахисники дізналися після того, як поспілкувалися зі свідками жорстоких розгонів акцій протесту. Окрім убитих правозахисники дізналися й про тисячі поранених людей, а також затриманих, яких катували. Опитані іранці розповіли, що серед затриманих були й діти до 15 років. 

Офіційно влада Ірану інформацію про вбитих не коментувала. Водночас Amnesty International наголосила, що без міжнародного розголосу тисячі людей у країні залишаються під загрозою жорстокого поводження. 

Як відомо, найбільші від 2009 року акції громадянської непокори в Ірані почалися ще на початку минулого року. Тоді люди висловлювали своє невдоволення щодо подорожчання цін на деякі продукти, проте згодом до економічних гасел додалися політичні. Іран декілька десятиліть перебуває під міжнародними санкціями, які, за словами експертів, сильно вдарили по економіці країни.

Через обмеження Іран втратив значні валютні надходження від продажу нафти і газу, внаслідок чого курс національної валюти впав на 450%, що призвело до зростання цін. На початку минулого року офіційне безробіття в країні сягало 12,4%, проте в деяких районах воно перевищувало 60%. Також відомо, що середня іранська сім’я за останнє десятиліття скоротила споживання лише м’яса, молока і хліба на 30–50%.

Остання хвиля масових протестів у країні почалася 15 листопада, після того як уряд країни вдвічі підвищив ціни на бензин і запровадив квоти на роздрібний продаж палива. Вже наступного дня протестувальники намагалися атакувати нафтобазу в місті Сірджан на півдні країни. Пізніше влада Ірану вимкнула мобільний зв’язок найбільших операторів країни, а також обмежила доступ до інтернету на більшості території. 

Згодом правозахисники розповідали про сотні вбитих під час протестів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter