Amnesty International оприлюднила мапу поліцейського насильства в США

Дата: 25 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація Amnetsty International оприлюднила мапу з випадками надмірного застосування сили з боку американських поліціянтів. 

Як повідомляє пресслужба організації, на мапі представлено 125 таких випадків у період між 26 травня та 5 червня 2020 року. В усіх цих випадках американська поліція застосувала насильство до протестувальників. 

У зафіксованих міжнародною організацією випадках ідеться про протиправне використання сльозогінного, перцевого газу та зброї з несмертельними кулями. 

Amnesty International зазначає, що американські поліцейські поводили себе брутально на протестах проти поліційного ж насильства. 

На мапі зафіксовано, як поліцейські стріляють у людей гумовими кулями, що стоять на своїй же веранді. Вони атакують жінку на інвалідному візку, протестувальників, які стоять на колінах.

Карта містить також посилання на відео свідків із соцмереж, які показують сам випадок перевищення повноважень. Правозахисна організація верифікувала 500 відеозаписів.

Експерти також дослідили завдяки відеозаписам, яку зброю використовують поліцейські, яку тактику застосовують та чи відповідає застосування сили з їхнього боку національному та міжнародному законодавству. У деяких випадках Amnesty International опитала свідків.

Нагадаємо, у США спалахнули масові протести, коли 46-річний житель Міннесоти Джордж Флойд загинув під час затримання поліцією. Один з поліцейських майже дев’ять хвилин тиснув на шию чоловіка, поки той благав правоохоронця зупинитися та казав, що йому немає чим дихати. 

Наразі всіх чотирьох поліцейських, причетних до смерті Джорджа Флойда, заарештували: 37-річного Томаса Лейна, 26-річного Александра Куенга і 34-річного Ту Тао звинувачують у пособництві й підбурюванні до ненавмисного вбивства. Дереку Чавену, якого спочатку звинувачували у вбивстві з необережності, змінили статтю звинувачення. Тепер його звинувачують у вбивстві без наміру, за що чоловік може дістати 40 років в’язниці. 

На тлі масових протестів проти поліцейського насильства і расизму президент США Дональд Трамп підписав указ про реформу поліції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter