Тисячі людей вийшли на протест після смерті афроамериканця внаслідок дій поліцейського

Дата: 29 Травня 2020
A+ A- Підписатися

У місті Міннеаполіс, що в штаті Міннесота, тисячі людей вийшли на акцію протесту через смерть афроамериканця внаслідок дій поліції. 

Про це повідомляє місцеве видання Star Tribune.

46-річний Джордж Флойд загинув 25 травня, невдовзі після того, як його затримала поліція. Як видно на записах, що почали швидко поширюватися фейсбуком, один з поліцейських понад п’ять хвилин тиснув на шию чоловіка. Водночас Флойд благав поліцейського зупинитися та казав, що йому немає чим дихати. 

Згодом виявилося, що чоловіка затримали за підозрою у використанні підробленого чека на 20 доларів у магазині. Свідки інциденту, які почали знімати дії поліції на телефони, також казали поліцейським припинити душити чоловіка, проте викликали швидку тільки тоді, коли побачили, що Флойд не дихає. Констатували смерть чоловіка вже в шпиталі.

Чотирьох поліцейських, причетних до затримання, звільнили з посад, однак у самому відомстві заявили, що затриманий нібито пручався, а тому до нього почали застосовувати силу. Водночас у поліції зазначили, що прийом, який використовували щодо Флойда, не дозволений до застосування офіційно. 

Уже наступного дня після смерті тисячі людей у Міннеаполісі вийшли на акцію протесту. Деякі з демонстрантів, за повідомленнями медіа, вибили двері до відділку, де працювали звільненні правоохоронці, обмалювали фарбою машини та кидали пляшками з водою в поліцейських. У відповідь на це проти мітингувальників застосували сльозогінний газ та світло-шумові гранати. Однак про затриманих не повідомили. 

Як відомо, з 2008 до 2015 року в США щорічно від рук поліцейських гинуло близько 400 осіб. За чинними федеральними законами поліції дозволяється застосовувати вогнепальну зброю в разі виникнення загрози життю поліцейських або громадян. Однак досі відсутній надійний метод реєстрації таких інцидентів.

Велику кількість жертв поліцейських становлять афроамериканці. У зв’язку з цим улітку 2013 року започаткували рух Black Lives Matter. Він став реакцією на виправдання Джорджа Циммермана, який убив 17-річного афроамериканця Трейвона Мартіна, коли патрулював район як дружинник у місті Манасасс.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter