Американський журналіст Еван Гершкович оскаржив свій арешт в Росії

Дата: 27 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Американський журналіст The Wall Street Journal Еван Гершкович подав апеляцію на рішення Лефортовського суду Москви про продовження його арешту за звинуваченнями в шпигунстві.

Про це пише Reuters з посиланням на російські державні медіа.

Еван Гершкович. Джерело: Reuters

Суд 24 серпня ухвалив рішення продовжити тримати Гершковича під вартою до 30 листопада цього року. Дату суду над журналістом досі не призначили.

США стверджують, що Росія використовує медійника для проведення “дипломатії заручників” у той час, “коли війна Москви проти України понизила рівень відносин з Вашингтоном до найнижчої точки за понад 60 років”, йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, наприкінці червня поточного року Московський міський суд відхилив апеляцію щодо запобіжного заходу для Гершковича.

Евана Гершковича затримали 29 березня в російському місті Єкатеринбурзі, де він готував свій матеріал, зокрема, про ставлення місцевих до війни, ПВК “Вагнер”, завдяки якій деякі засуджені за вбивства повертаються з колоній з помилуваннями, та інші теми.

У ФСБ РФ заявляють, що журналіст нібито діяв за завданням спецслужб США та “збирав дані, які становлять державну таємницю“, а саме про роботу одного з підприємств російського військово-промислового комплексу.

30 березня Лефортовський суд Москви за клопотанням ФСБ заарештував його в справі про шпигунство. 3 квітня захист журналіста оскаржив його арешт. 18 квітня Московський міськсуд відхилив апеляцію й залишив журналіста під вартою до кінця травня.

У The Wall Street Journal заперечили звинувачення ФСБ РФ щодо Гершковича. Газета вимагає негайного звільнення репортера, а також просить вислати зі США посла РФ та всіх російських журналістів.

Після розголошення ситуації держсекретар США Ентоні Блінкен закликав усіх американських журналістів, що перебувають у Росії, покинути країну. Арешт Гершковича також прокоментував президент США Джо Байден.

У США Гершковича визнали неправомірно затриманим. Його справу розглядає підрозділ Держдепу, що працює над перемовинами про звільнення заручників та інших людей, визнаних незаконно затриманими за кордоном.

За звинуваченням у шпигунстві американському журналісту у РФ може загрожувати до 20 років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter