Активісти вимагають не включати депутата Киву до ТСК з нападів на активістів

Дата: 17 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Народний депутат від “Опозиційної платформи За життя” Ілля Кива, який має конфлікт інтересів з активістами жертвами нападів, може увійти до новоутвореної тимчасової слідчої комісії з розслідування нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів. Його кандидатуру до складу комісії подала фракція ОПЗЖ.

Про це йдеться в заяві ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?”, яка закликає не включати згаданого депутата до ТСК.

“Нам хотілося б нагадати всім депутатам, які будуть голосувати за склад ТСК, та панові головуючому про те, що Ілля Кива не може бути включений до складу ТСК, оскільки має очевидний конфлікт інтересів з ключовими фігурантами розслідування”, йдеться в заяві.

Автори заяви нагадують, що в ефірі на “Еспресо.TV” в жовтні 2018 року Кива обізвав “корупціонеркою” Катерину Гандзюк, яка тоді третій місяць лежала в реанімації після нападу.

У червні Солом’янський районний суд міста Києва зобов’язав Киву спростувати недостовірну інформацію, проте цього він не зробив досі.

“Кива перебуває в системному конфлікті, який переріс у судове протистояння, з ще одним активістом, чия справа розглядається в ТСК, із Сергієм Стерненком. Кива неодноразово робив гучні заяви на його адресу, погрожував йому смертю і звинувачував у злочинах, яких Стерненко не скоював”, додається в заяві.

Отже, на думку активістів, Кива “під час роботи буде всіляко заважати об’єктивному і чесному розслідуванню, в якому не зацікавлений”.

“Не зацікавлений в об’єктивній і незалежній роботі ТСК і патрон Киви Арсен Аваков. Кива неодноразово сам називав себе “псом Авакова”, їхні зв’язки не викликають сумніву, а отже, включення в ТСК, що розслідує злочини МВС, представника міністра МВС суперечить заявленій меті роботи комісії“, уточнюється в заяві.

Активісти нагадують, що справу Катерини Гандзюк, як і Сергія Стерненка, Генпрокуратура передала до СБУ саме через те, що співробітники МВС були причетні до злочинів проти активістів

“Для нас вкрай важливим є якісний склад цієї ТСК. Важливо не допустити того, щоб вона перетворилася на чергову ширму, яка буде приховувати від суспільства безкарність злочинців і бездіяльність правоохоронців. Дуже важливо також не дати перетворити цей острівець здорового глузду на чергове фрік-шоу. А саме це і відбудеться, якщо до складу ТСК потрапить Ілля Кива”, додають активісти.

Нагадаємо, 11 липня Верховна Рада затвердила звіт ТСК з нападів на активістів, де визнала роботу правоохоронних органів щодо розслідування цих злочинів незадовільною. 

На початку вересня правозахисні організації висунули вимогу повторно створити ТСК, оскільки звіт попередньої комісії правоохоронні органи проігнорували, а замовники цих нападів продовжують перебувати на волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter