Від парламенту вимагають створити ТСК щодо нападу на Гандзюк та інших активістів

Дата: 05 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Низка правозахисних організацій вимагає від Верховної Ради створити тимчасову слідчу комісію для проведення розслідування відомостей щодо нападу на Катерину Гандзюк і Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою 31 липня 2018 року. 4 листопада вона померла в лікарні внаслідок опіків 40% тіла. 6 червня п’ятьом виконавцям нападу суд призначив від трьох до шести років утримання під вартою. та інших активістів.

Відповідну заяву опублікували на сторінці Медійної ініціативи за права людини у фейсбуку. 

ЗАЯВА ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА ЩОДО СТВОРЕННЯ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ УКРАЇНИ ІХ СКЛИКАННЯ ТИМЧАСОВОЇ СЛІДЧОЇ КОМІСІЇ ДЛЯ…

Gepostet von Медійна ініціатива за права людини am Donnerstag, 5. September 2019

Правозахисники нагадали, що комісія, яка була у Верховній Раді минулого скликання, проіснувала пів року та допомогла мінімізувати ризик саботування розслідування цих справ з боку правоохоронців.

“У 2017–2018 роках країною пройшла безпрецедентна серія нападів на громадських активістів. Громадськість зібрала дані про найбільш жорстокі напади і вбивства починаючи з 2017 року. Це так званий “список Гандзюк” – 55 справ нападів, серед яких п’ять убивств. Завдяки існуванню ТСК справи нападів на громадських активістів знаходилися під постійним парламентським контролем”, – розповідають вони.

Проте звіт комісії, який вона оприлюднила в липні, правоохоронні органи проігнорували: 

“Замовники цих нападів продовжують перебувати на волі, жодного відповідального за саботаж розслідування цих нападів не було притягнуто до відповідальності, а потерпілі мають небезпідставні побоювання, що найближчим часом ці справи почнуть просто закривати”.

Задля уникнення ризиків саботування слідства правозахисники вимагають від депутатів створити слідчу комісію, яка б працювала протягом одного року. 

“Лише активний контроль зі сторони парламенту дозволить уникнути цих ризиків та довести розслідування нападів на громадських активістів до логічного закінчення – покарання всіх замовників!” – підсумували вони.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter