У лютому поштові скриньки активістів масово намагаються зламати за допомогою фішингових листів

Дата: 20 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Із середини січня низка українських громадських активістів отримала електронні фішингові листи, мета яких отримати доступ до їхніх поштових скриньок. Експерти стверджують, що атака скоординована однією групою осіб.

Про це повідомили в Лабораторії цифрової безпеки. 

Із середини січня ми спостерігаємо скоординовані таргетовані фішингові атаки щодо різних груп українських громадських…

Опубліковано Лабораторія цифрової безпеки Четвер, 6 лютого 2020 р.

Активісти, серед яких члени ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк?”, так званого “Конопляного маршу” та ГО “Відсіч”, отримали повідомлення, написані спеціально для кожного з них з урахуванням сфери інтересів та роду занять.

“Активіст та журналіст медіа міста Бровари отримав листа з нібито пропозицією співпраці з інтернет-виданням “Тиждень”. Активіст та актор театру отримав пропозицію про постановку вистави тощо”, – розповіли в Лабораторії цифрової безпеки. 

За даними експертів, на те, що за фішинговою атакою стоїть одна група осіб, вказує низка ознак, зокрема час надсилання листів, використані домени та IP-адреси, код фішингових сайтів, застосовані прийоми соціальної інженерії тощо. Водночас усіх активістів пов’язує між собою лише публічний конфлікт з одним українським силовим відомством.

“Дуже специфічний характер обраних цілей та динаміка надсилання листів натякають на можливий внутрішньополітичний мотив зловмисної фішингової кампанії”, – запевняють експерти. 

Видання ZMINA додає також, що 18 лютого фішингового листа отримала голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик. 

Нагадаємо, що активісти вже довго намагаються усунути з посади очільника МВС Арсена Авакова, якого звинувачують у провалі реформи поліції та гальмуванні розслідувань нападів на активістів. Після зміни влади Аваков зберіг свою посаду та вже встиг розповісти, що не збирається йти у відставку. 

Водночас нещодавно очільник Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський розповів, що міністра внутрішніх справ можуть відправити у відставку, якщо розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета розвалиться. Реальних результатів у розслідуваннях справ Гандзюк та Шеремета від Авакова чекає й президент Зеленський

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter