Активіста Шабуніна оштрафували за запізнення з декларацією

Дата: 30 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Печерський районний суд визнав голову правління та співзасновника Центру протидії корупції Віталія Шабуніна винним у несвоєчасному поданні декларації.

Про це активіст повідомив у фейсбуку. 

45 хвилин знадобилося Печерському “суду”, щоб визнати мене винним у несвоєчасному поданні декларації.Я кілька років…

Опубліковано Vitaliy Shabunin Середа, 30 вересня 2020 р.

Про те, що він запізнився з поданням декларації на пів дня, сам Шабунін повідомив ще в липні на власній сторінці у фейсбуку. Подати декларацію антикорупціонер мав через те, що був членом комісії, яка обрала голову НАЗК. 

“Я геть забув за цю комісію і подавав декларацію за звичкою, як робив це багато разів без зобов’язань з боку закону”, – писав тоді він. 

Після оголошення вироку активіст нагадав, що той самий Печерський райсуд у липні поточного року відмовився штрафувати президента Володимира Зеленського за неподання відомостей про суттєві зміни в декларації. 

“Печерський “суд” відмазав Зеленського, який через пів року згадав про 5 мільйонів доходу від ОВДП. Це ж лише пів року і 5 мільйонів, не те що рецидивіст Шабунін з його пів дня затримки”, – написав активіст. 

Також Шабунін підкреслив, що суддя, який ухвалював йому вирок, раніше виправдав десятки посадовців, які затримувалися з поданням декларації на більш ніж пів місяця. 

Нагадаємо, що з 2017 року антикорупційні активісти в Україні заявляли про тиск із боку влади, яка фактично прирівняла їх до представників влади й зобов’язала подавати “декларації осіб, уповноважених на здійснення повноважень держави”. Правозахисники наголошували, що декларування активістів – це порушення прав людини та демократичних свобод. У жодній європейській країні не існує декларування майна активістів. Європейський Союз також наголосив, що е-декларування для активістів створює невиправданий тиск на неурядові організації.

Лише минулого року Конституційний Суд постановив, що е-декларування активістів незаконне.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter