Активісти в Росії зібрали для полонених моряків півмільйона рублів – Денісова

Дата: 15 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Активісти та правозахисники в Росії зібрали для полонених українських моряків, яких тримають у СІЗО “Лефортово” та “Матроська тиша”, півмільйона рублів.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook Омбудсман Людмила Денісова.

Уповноважена перебуває з робочим візитом у Москві. Туди вона приїхала разом з рідними полонених моряків. Перед засіданням суду, який має відбутися сьогодні, Денісова зустрілась із захисниками українців та активістами, що їх підтримують.

“Вони зібрали понад півмільйона рублів, на які військовополоненим купили одяг, їжу та предмети першої необхідності. Правозахисники влаштовують пікети, передають листи та посилки від рідних. Батьки подякували активістам і правозахисникам за допомогу та підтримку”, – написала Уповноважена.

Денісова розповіла, що засідання у справі полонених моряків відбуватиметься в Лефортовському суді:

“Наших хлопців розподілили для розгляду справи на шість груп по чотири людини. Перші три групи будуть розглядатися з 9:30. В очікуванні. Хочемо скоріше побачити наших моряків”. 

Нагадаємо, що 25 листопада в районі Керченської протоки російські прикордонники обстріляли українські військові судна й захопили два малих броньованих артилерійських катери “Бердянськ” і “Нікополь” та рейдовий буксир “Яни Капу” разом із 24 моряками, троє з яких дістали поранення. Після атаки прикордонники взяли в полон українських моряків, а російські суди в Криму заарештували 24 українських військових до 25 січня 2019 року.

Українським військовослужбовцям висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до шести років позбавлення волі. Після “вироків суду” всіх українських військовослужбовців відправили до СІЗО “Лефортово” в Москві. Під час допитів українські військові заявляють слідчим ФСБ під протокол, що є військовополоненими.

Нещодавно стало відомо, що російські силовики хочуть зробити судовий процес проти українських моряків закритим. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter