Акція на Банковій: одного з організаторів відпустили під нічний домашній арешт

Дата: 28 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Київський апеляційний суд частково задовольнив апеляційну скаргу підозрюваного в хуліганстві на акції під Офісом президента Сергія Філімонова. Цілодобовий домашній арешт йому замінили на нічний. 

Про це Філімонов повідомив у фейсбуку. 

Сергій Філімонов у суді. Фото: Стас Юрченко / Ґрати

Сергій Філімонов – лідер руху “Гонор”, представник футбольних ультрас, який брав участь у бойових діях як доброволець у складі батальйону “Азов” на Донбасі та один з тих, хто підтримує одеського активіста Сергія Стерненка. У 2015 році члени руху, який очолює Філімонов, напали на темношкірого чоловіка після футбольного матчу, однак останніми роками, як розповідають дослідники, вони вийшли з партії “Національний корпус” та зосередилися на антиполіцейському порядку денному. 

Одразу після вручення підозри Філімонов розповідав, що, за версією слідства, 20 березня близько 20-ї години він, “ідучи попереду групи невстановлених осіб та підходячи до Офісу президента, надавав голосом та жестами вказівки іншим особам, керував їхніми діями, а також запалив піротехнічний засіб”. Останнє, на думку правоохоронців, було сприйняте як сигнал до початку активних хуліганських дій. 

Апеляційний суд мав розглянути скаргу Філімонова та ще одного підозрюваного в хуліганстві Олексія Білковського, однак засідання відкладали, адже суддя, що головує, мав підозру на коронавірус.

Нагадаємо, що 20 березня біля Офісу президента відбулась акція прихильників Сергія Стерненка, які вважають вирок суду щодо нього упередженим. Вони вимагали звільнення активіста і реального реформування судової системи, яку в нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав однією з найменш надійних установ в Україні.

За наслідками акції на Банковій щонайменше шістьом особам поліція повідомила про підозру.

Фотографія обкладинки: Стас Юрченко / Ґрати

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter