Агітують вступати до російських вишів: школярів з окупованої Луганщини відправили до Чечні на “університетську зміну”

Дата: 19 Червня 2024
A+ A- Підписатися

П’ятдесят школярів з окупованого міста Довжанськ на Луганщині відправили до Чеченського педуніверситету імені А.А. Кадирова в межах літнього етапу проєкту “Університетські зміни”.

Про це повідомили у підконтрольних РФ телеграм-каналах терористичного угруповання “ЛНР”.

Фото з відкритих джерел

Як йдеться у повідомленні, школярі віком від 14 до 17 років “познайомляться з Чеченською Республікою та дізнаються багато нового про її культурну спадщину та історію”.

Окупанти підготували для них “велику освітню та дозвільну програму”: майстер-класи, тренінги, вправи та ігри, спрямовані на “адаптацію нових умов” тощо. 

Нагадаємо, що такі ж “університетські зміни”, а насправді примусове переміщення дітей на певний період на територію Росії задля стимулювання вступу у російські виші – запровадили також у Криму.

Як пояснюють правозахисники, одне із завдань таких “змін” – стимулювати українських дітей вступати саме в російські виші. Зокрема, основним результатом цієї програми минулого року, яким пишаються росіяни, стало те, що школярі до участі в ній хотіли вступати в українські заклади освіти, а після – вступали в російські, уточнила очільниця Центру громадянської просвіти “Альменда” Марія Суляліна.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що з 1 червня в Україні розпочався період консультацій для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій України (ТОТ), він триватиме два тижні.

За час консультаційного періоду вони можуть дізнатися, які документи потрібно подавати та куди звертатися, щоб вступити до вишу на підконтрольній Україні території.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter