Адвокати Романа Ратушного виграли апеляцію щодо позову Корбана у Верховному Суді

Дата: 10 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Верховний Суд 25 вересня ухвалив рішення на користь загиблого активіста і військовослужбовця Романа Ратушного та громадської організації “Захистимо Протасів Яр” у справі проти бізнесмена Геннадія Корбана, який позивався щодо захисту честі й гідності.

Про це повідомляє громадська організація “Захистимо Протасів Яр” на своїй сторінці у фейсбуку. 

Роман Ратушний. Фото з фейсбуку

Геннадій Корбан навесні 2021 року подав до Солом’янського суду позов проти Романа Ратушного, ГО “Захистимо Протасів Яр” та “Громадського телебачення”. У позові йшлося про захист честі, гідності та ділової репутації.

За словами активістів, Корбан вимагав визнати недостовірною інформацією майже всі згадки про себе на сторінках організації та Романа Ратушного.

Тоді суд задовольнив позов Корбана. На червень 2022 року був призначений апеляційний розгляд, однак 8 червня на Харківщині загинув Роман Ратушний. Апеляційний суд відмовив у тому, щоб залучити до справи батьків Романа як його правонаступників. Тож апеляційну скаргу розглядали без Ратушного та його представників. Зрештою суд відмовив у задоволенні скарг.

Водночас Верховний Суд вирішив, що в цій справі допускається правонаступництво, й апеляційний суд не мав права не допустити батьків Ратушного. Справа повернулася до апеляційного суду.

22 березня Київський апеляційний суд скасував попереднє рішення суду і став на бік адвокатів Ратушного та громадської організації: Корбану відмовили в позові повністю.

Після цього Корбан подав касаційну скаргу. Він вимагав скасувати рішення апеляційного суду й залишити в силі рішення Солом’янського суду.

25 вересня касаційний суд залишив у силі рішення апеляційного суду й у такий спосіб погодився, що поширювана Романом Ратушним та ГО “Захистимо Протасів Яр” інформація мала значний суспільний інтерес і була “провокативним вираженням їхньої субʼєктивної як представників громади та суспільства думки, їхнім власним розумінням процесів, по суті громадською критикою та оцінювальними судженнями”.

Нагадаємо, що Роман Ратушний спочатку брав участь в акціях протесту проти забудови Протасового Яру, потім став головою ініціативи, а невдовзі й громадської організації “Захистимо Протасів Яр”.

Активіст загинув 9 червня 2022 року в бою під Ізюмом. З першого дня повномасштабного вторгнення Росії він брав участь у боях під Києвом, а потім у складі 93 ОМБр “Холодний Яр” звільняв Тростянець, воював на Сумщині та під Ізюмом на Харківщині.

Одна з вулиць столиці – колишня Волгоградська в Соломʼянському районі – тепер має ім’я Романа Ратушного.

Про життя та діяльність Романа, а також спогади про нього – в матеріалі ZMINA: “Удар під дих цілому поколінню”: друзі та однодумці – про загибель на війні київського активіста Романа Ратушного

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter