Адвокати заявляють про фальсифікацію документів у ялтинській “справі Хізб ут-Тахрір”

Дата: 01 Березня 2018
A+ A- Підписатися

У ростовському Північно-Кавказькому військовому окружному суді 28 лютого відбулося чергове судове засідання у ялтинській “справі Хізб ут-Тахрір”, на якому були оголошені матеріали справи. Сторона захисту відзначила розбіжність в нумерації аркушів справи. На думку адвокатів, це може свідчити про фальсифікацію документів.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

“Прокурор оголошував папери, і ми ретельно це відстежували. В одному моменті стала розходитися нумерація аркушів. У тому числі, в документах, які прокурор зачитав, нібито Емір-Усеїн Куку, згідно з якимось листом, притягувався в Україні за участь в “Хізб ут-Тахрір”. Куку це спростував. Мене це здивувало. Я вказав суду на те, що лист справи інший. Суд спробував розібратися, але незрозуміло, чому так взагалі вийшло. Матеріали справи не збігаються в одному з томів. Це може бути помилкою технічного моменту, а може і свідчити про фальсифікацію справи. Прокурор реагував на наші зауваження з цього приводу дуже нервово. Крім того, він раптом зачитав, що під час обшуку в Куку знайшли якийсь “зошит арабською мовою”, хоча в протоколі обшуку цього немає”, – розповів адвокат Куку Олександр Попков.

Як повідомляється, на засідання через відеозв’язок з Гарнізонного суду Криму знову не пустили родичів і журналістів. Сторона захисту просила забезпечити відкритість судового процесу, але отримала відмову. Суд заявив, що засідання відкрите, однак, щоб бути присутнім на ньому, необхідно приїхати в Ростов.

Наступне засідання заплановане на 5 березня.

У лютому-квітні 2016 року в Ялті затримали Арсена Джеппарова, Рефата Алімова, Емір-Усеїна Куку, Мусліма Алієва, Інвер Бекірова і Вадима Сірука. Їх звинувачують в причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Російський військовий суд розглядав ялтинську “справу Хізб ут-Тахрір” на виїзних засіданнях в Сімферополі, після чого заарештованих кримчан етапували до Ростова-на-Дону.

Захисники заарештованих і засуджених у “справі Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їх переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані у цій справі російськими правоохоронними органами – переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці та кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter