Адвокати українських військових оскаржать продовження їхнього арешту в ЄСПЛ

Дата: 16 Січня 2019
A+ A- Підписатися

Захист захоплених ФСБ українських військових оскаржить продовження їхнього арешту в усіх інстанціях, зокрема в Європейському суді з прав людини.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов у вівторок, передає “Інтерфакс”.

Раніше у вівторок Лефортовський суд Москви залишив під вартою до 24 квітня 16 українських військових і ще чотирьох – до 26 квітня. Захист під час засідань, що відбулися, просив суд відмовити в задоволенні клопотання слідства. У разі обрання військовим альтернативного запобіжного заходу посольство України готове було надати їм житло.

Усі 24 захоплених ФСБ біля берегів Криму українських військових заявили слідству, що є військовополоненими.

Нагадаємо, 25 листопада російські силовики поблизу Керченської протоки відкрили вогонь по трьох українських кораблях, які після невдалої спроби мирно пройти з Чорного в Азовське море (Росія фізично заблокувала судноплавний канал розвернутим упоперек вантажним судном) поверталися назад до Одеси, і силою захопили їх, а також узяли в полон 24 українських моряків, троє з яких були поранені. Відповідно до міжнародного права, ці дії Росії, як і тарани одного з українських кораблів російськими раніше того ж дня, є актами агресії.

Морякам, усупереч міжнародному праву, яке визначає їхній статус як військовополонених, висунули кримінальні звинувачення в “порушенні російського кордону” – попри те, що, за українсько-російським Договором про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки 2003 року, “торговельні судна та військові кораблі, а також інші державні судна під прапором України або Російської Федерації, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі та Керченській протоці свободою судноплавства”; крім того, через будь-які територіальні води, зокрема й ті, на які незаконно претендує Росія навколо окупованого нею українського Криму, гарантоване право мирного проходу кораблів і суден усіх держав, відповідно до Конвенції ООН із морського права.

Підконтрольні Москві суди в Криму взяли полонених під арешт на два місяці. Їх доставили з Криму до Росії, до Москви. РФ тривалий час не дозволяла відвідати їх українським консульським працівникам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter