Адвокат Андрія Захтея попросив посла України в Латвії сприяти політв’язню в перетині кордону з Росією

Дата: 08 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Адвокат Володимир Ляшенко звернувся до посла України в Латвії Анатолія Куцевола з листом, у якому попросив сприяти в розв’язанні питання пропуску політв’язня Андрія Захтея через латвійський державний кордон для його подальшого повернення до України.

Про це повідомили 7 червня на сторінці Кримськотатарського ресурсного центру. 

Андрій Захтей. Джерело: Кримська правозахисна група

Ляшенко, зокрема, просить акцентувати увагу латвійської сторони на тому, що Захтей не є кримінальним злочинцем, а має статус особи, незаконно позбавленої волі окупаційним російським режимом, визнаний за ним Україною та Європарламентом у резолюціях від 5 жовтня 2017 та 14 червня 2018 року. З цієї причини юрист Кримськотатарського ресурсного центру попросив розглядати ситуацію з депортацією Захтея з урахуванням його статусу політв’язня.

Водночас адвокат звернувся до посла з проханням завчасно повідомити латвійських прикордонників про те, що Захтей має на руках лише паспорт громадянина України, де не вклеєно його фото в 45 років, оскільки в цей час чоловіка незаконно утримували росіяни на території окупованого Криму, щоб ця обставина не стала формальною причиною відмови.

Нагадаємо, що ФСБ Росії незаконно затримала Андрія Захтея 6 серпня 2016 року, публічно оголосивши про виявлення в районі Армянська в тимчасово окупованому Криму групи “українських диверсантів”, які нібито готували теракти на півострові. Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО “Лефортово”, після повернули до Криму.

Російські спецслужби заявили, що затримані в цій справі Євген Панов і Андрій Захтей планували вчинити теракти на об’єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова. Також, за версією російського обвинувачення, Захтей, який займався в Криму приватним візництвом, мав зустріти групу та забезпечити її переміщення півостровом.

13 липня 2018 року незаконний “Верховний суд Криму” засудив Панова до восьми років колонії суворого режиму. Він відмовився від угоди зі слідством. Панов повернувся до України з російського ув’язнення в межах обміну у вересні 2019 року.

Захтей заявляв про тортури, яких зазнав під час затримання та слідства, після чого він підписав досудову угоду зі слідством. Його засудили до шести з половиною років колонії суворого режиму, а також штрафу у 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).

До 10 лютого 2023 року він відбував незаконне покарання на території окупованого Криму і одразу після цього під конвоєм його вивезли на територію Ростовської області в установу тимчасового утримання іноземних громадян.

У березні того ж року Державна міграційна служба України відмовила у видаванні Захтею посвідчення на повернення до України, тому на сьогодні єдиним документом, що посвідчує його особу та українське громадянство є внутрішній український паспорт, де не вклеєно фото після досягнення ним 45 років, оскільки він у цей час відбував незаконне покарання.

З лютого нинішнього року російський суд двічі призначав кількамісячний строк утримання Захтея в установі для іноземців, посилаючись на відсутність у нього належних документів, що посвідчують особу, та згоду Латвії на його пропуск на свою територію.

“Росіяни категорично не бажають передавати Андрія Захтея з території рф напряму в Україну через КПП “Колотилівка-Покровка”, тому єдиною можливістю є передача його на територію третьої країни для подальшого повернення в Україну”, – заявили в Кримськотатарському ресурсному центрі.

Комунікація за участю адвокатів Захтея між Україною та РФ триває вже кілька місяців. Як результат, вдалося домовитися про його депортацію через Латвію в середині червня цього року.

Водночас правозахисники заявили, що досить частими є випадки, коли латвійська сторона не пропускає через спільний з Росією державний кордон громадян України, посилаючись на відсутність у них належних документів. Вони висловили сподівання, що надана посольству України в Латвії адвокатом інформація допоможе заздалегідь пропрацювати це питання з латвійською стороною й бранець Кремля повернеться з російського полону додому вже цього місяця.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 12 травня суд Ростовської області продовжив строк тримання бранцю Кремля Андрію Захтею в центрі тимчасового утримання іноземних громадян до 10 липня. Росіяни заявили, що планують депортувати українця через територію Латвії.

Правозахисники повідомили, що Росія не передбачає повернення громадянина України безпосередньо через російсько-український кордон, посилаючись на “трудности дипломатических отношений”.

Державна міграційна служба України відмовила Захтею в тимчасовому документі для повернення до України, пославшись на те, що не змогла підтвердити всю інформацію щодо його ідентифікації з Єдиного державного демографічного реєстру.

Разом із Захтеєм у центрі тимчасового утримання іноземних громадян перебуває інший політв’язень Микола Шиптур, який також відбув свій термін покарання повністю, проте досі не повернувся додому. Микола перебуватиме там за рішенням суду до 6 червня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter