Абсолютна більшість переселенців, які нині мешкають у Києві, не відчувають напруги у взаєминах з місцевими – опитування

Дата: 02 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Майже 80% внутрішньо переміщених осіб відзначають відсутність напруження у стосунках із місцевими. Цю думку підтримують 65% опитаних киян. Водночас про наявність напруги між місцевими та переселенцями кажуть 20% ВПО і стільки ж постійних жителів столиці. 

Про це свідчать результати опитування соціологічної групи “Рейтинг” “Порівняльне дослідження: настрої киян та переселенців”, проведеного 16–27 лютого 2023 року.

Фото: Getty Images
Також 55% опитаних киян позитивно поставилися б до того, якби частина переселенців залишились жити у місті працювати, 35% жителів столиці сприймає це нейтрально, а 8% – негативно.

Серед переселенців однозначно пов’язують свої плани із Києвом 28%, трохи менше – 27% – скоріше пов’язують. Близько третини ВПО не планують свого майбутнього життя у столиці.

Крім того, 90% опитаних киян та ВПО вважають Київ комфортним для проживання. Не погоджуються з цим 9% киян і 6% переселенців.

Відповідаючи на питання щодо житла, 17% переселенців зазначили, що їхні домівки, де вони жили до війни, зруйновані та непридатні для життя. У 24% – частково пошкоджені, у 2% – були зруйновані, але вже відновлені. 21% сказали, що не мають інформації щодо стану свого житла. Близько третини опитаних заявили, що їхнє житло не зазнало змін. Показово, що про більшу кількість руйнувань зазначили переселенці з Донеччини та Луганщини.

Дві третини переселенців орендують квартиру у Києві, ще чверть – живуть у помешканнях родичів, друзів, знайомих. У центрах для біженців, готелях, хостелах проживають близько 7%, у власному помешканні – 2%, у помешканні інших місцевих жителів – 1%.

За час повномасштабного вторгнення і у киян, і у ВПО, що нині мешкають у столиці, значно змінилося матеріальне становище. Так, за останній рік, понад 60% киян відчули погіршення економічного становища своєї сім’ї. У 30% воно не змінилося, у 4% – покращилося.

Економічна ситуація серед ВПО дещо гірша: близько 80% зазначили про погіршення, у 14% – вона не змінилася, у 5% – покращилася.

Три чверті як киян, так і переселенців працювали до початку війни. Зараз серед киян 60% працюють у звичайному режимі, 6% – віддалено, 7% – за скороченим графіком, також 7% – на новій роботі. Втратили роботу майже 20% киян.

Серед ВПО 21% працюють у звичайному режимі, 12% – віддалено, 4% – за скороченим графіком та 17% – на новій роботі. Не працюють зараз 45% переселенців, які живуть у Києві.

Серед киян, що втратили роботу, близько 40% збираються працевлаштовуватися найближчим часом у столиці. Серед переселенців таких понад 60%.

Опитування проводилося серед мешканців Києва та переселенців, які приїхали до столиці, від 18 років і старших. Вибірка (800 респондентів – жителі міста Києва, 800 – переселенці) репрезентативна за віком і статтю. Опитування здійснювалося методом особистого інтерв’ю (face-to-face). Похибка репрезентативності складає не більше ніж 3,5%.

Раніше ZMINA писала, що в Україні понад 785 тисяч ВПО заявляють про плани залишитися у громадах, що їх прийняли, й облаштуватися на новому місці.

Нагадаємо, що державний ПриватБанк розпочинає виплачувати фінансову допомогу українцям від чеської гуманітарної організації “People in Need”. Сума допомоги становить 2220 гривень на одну людину та надаватиметься одним траншем протягом трьох місяців до липня 2023 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter