Суд у Росії усвідомив, що вилучені у Сенцова фільми не свідчать про “фашизм”

Дата: 07 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Північно-Кавказький окружний військовий суд Ростова-на-Дону, що розглядає кримінальну справу проти українського режисера Олега Сенцова, не долучив до справи фільми “Третій Рейх в кольорі” та “Звичайний фашизм” як предмети, які мають значення для справи.

Як повідомляє “Медіазона”, це сталося після опитування свідка захисту – кінокритика Антона Доліна.

Слідство обґрунтовувало, що вилучені квартирі Сенцова зазначені фільми є речовими доказами, які свідчать про зв’язки Сенцова з праворадикалами.

Під час судового засідання 7 серпня Долін розповів, що “Звичайний фашизм” і “Третій Рейх в кольорі” – це два найважливіших фільми в історії кінематографа.

За його словами, “Третій Рейх в кольорі” – це важливий документ, змонтований Міхаелем Клофтом у 1989 році для телебачення. Там вперше були представлені кольорові хроніки подій гітлерівської епохи. Він несе важливе освітнє значення, його дивляться не тільки історики.

“Він є відверто і яскраво антифашистським, ніякої двозначності тут немає і не може бути”, – наголосив кінокрити.

Експерт зазначив, що бачив фільм Сенцова “Гамер”, і називає його гідним дебютом режисера.

“Дуже розумію причину протестів кінематографістів по всьому світу. Тому що Олега високо оцінюють колеги”, – сказав кінокритик. Він називає його фільм таким, що має потужний гуманістичний потенціал.

Прокурор допитувався в експерта, чи можливо використовувати окремі фрагменти фільму “Звичайний фашизм” для пропаганди ультраправої ідеології.

“Не більшою мірою, ніж кадри з будь-якого іншого фільму, включаючи “Вінні-Пуха”. А так можна, як і будь-яке мистецтво”, – відповів йому Антон Долін.

Нагадаємо, в травні 2014 року антифашист і громадський активіст Олександр Кольченко і кінорежисер Олег Сенцов були затримані в Криму представниками російських спецслужб. Після цього їх етапували до московського СІЗО “Лефортово”. У Федеральній службі безпеки Росії заявили, що затримані є “членами диверсійно-терористичної групи “Правого сектору”. За версією слідства, група планувала здійснювати диверсійно-терористичні акти в Сімферополі, Ялті та Севастополі і знищувати об’єкти інфраструктури. Затримані та їхні адвокати вважають звинувачення абсурдними і політично вмотивованими.

31 липня свідок обвинувачення по справі Олега Сенцова та Олександра Кольченка Геннадій Афанасьєв під час судового засідання у Північно-Кавказькому окружному військовому суді Ростова-на-Дону відмовився від свідчень, а також заявив, що попередні свідчення давав під тиском та обмовив затриманих. Після цього його адвокат заявляв, що Афанасьєв боїться за своє життя та потребує допомоги правозахисників.

Також сьогодні адвокат Олега Сенцова подавав клопотання про відвід складу суду через зацікавленість у результаті справи, але це клопотання було відхилено.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter