До ЄСПЛ надіслали скаргу щодо небажання Росії розслідувати смерть Веджіє Кашка в Криму

Дата: 24 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Правозахисники Регіонального центру прав людини та російський адвокат Микола Полозов надіслали до Європейського суду з прав людини скаргу на відмову Слідкому Росії в порушенні кримінальної справи за фактом смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

Про це повідомляє пресслужба правозахисної організації на своїй фейсбук-сторінці та сам Микола Полозов

Правозахисники вважають, що Росія порушила статтю 2 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (“Право на життя”). 

“Боротьба за справедливість щодо Веджіє Кашка триває. Вичерпавши всі можливості в межах російської юрисдикції, рідні Веджіє Кашка звернулися до Європейського суду з прав людини. Скаргу вже скеровано туди кілька тижнів тому. Очікуємо на комунікацію суду. Я переконаний: попри всі складності, протидію російської репресивної системи, попри всі ці спроби “не здати своїх”, винні в загибелі цієї героїчної жінки опиняться на лаві підсудних і правда переможе”, – прокоментував Полозов.

Наприкінці січня Полозов повідомив, що Слідком Росії відмовив у задоволенні його скарги про відмову порушувати кримінальну справу через смерть ветерана національного руху кримських татар Веджіє Кашка. Він також повідомляв, що йому відмовляли в доступі до відео ФСБ в “справі Веджіє Кашка”.

23 листопада 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали групу кримських татар – Казіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджи. Їх підозрюють у вимаганні коштів у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана.

Під час затримання стало зле ветеранці кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Відомо, що замість екстреного транспортування 82-річної жінки в реанімацію стосовно неї понад пів години проводилися слідчі дії прямо в машині швидкої допомоги. Менш ніж через годину після затримання вона померла в кареті швидкої.

Активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял стверджує, що громадянин Туреччини, у зв’язку з яким затримали групу активістів, украв гроші сім’ї Веджіє Кашка.

Раніше повідомлялося, що у фігурантів цієї справи серйозні проблеми зі здоров’ям. У Дегерменджи – хронічна астма, Чапух у СІЗО переніс мікроінсульт.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter