“Була старенькою і від цього померла”: “суд” у Криму став на бік силовиків у справі Веджіє Кашка

Дата: 15 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Кремлю “Київський районний суд Сімферополя” 14 лютого відмовив адвокату Миколі Полозову в скарзі на відмову слідчого проводити перевірку за фактом загибелі ветеранки кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Суддя Ольга Кузнецова заявила, що Кашка “була старенькою і від цього померла”.

Про це “Крим.Реалії” розповів адвокат Микола Полозов.

“Раніше слідком відмовив у порушенні кримінальної справи щодо п’ятьох співробітників поліції, які проводили слідчі дії стосовно Веджіє Кашка, коли вона перебувала в кареті швидкої допомоги. За матеріалами незалежної експертизи виявлено, що Веджіє Кашка можна було врятувати, якби слідчий не почала проводити слідчі дії, а дозволила лікарям відвезти її в лікарню”, – пояснив захисник.

Він уточнив, що, незважаючи на всі надані матеріали, суд за вже сформованою тут традицією став на бік силовиків.

“Суддя Київського районного суду” Ольга Кузнецова ухвалила рішення, що необхідність у порушенні кримінальної справи на дії співробітників поліції відсутня. Суддя повідомила, що Веджіє Кашка була просто дуже старенькою і від цього померла”, – додав Микола Полозов.

Також він зазначив, що має намір подавати апеляційну скаргу в підконтрольний Росії “Верховний суд Криму”.

“Нам потрібно пройти всі інстанції тут, у Криму, щоб далі подавати скаргу в міжнародні інстанції”, – пояснив адвокат.

Наприкінці січня Микола Полозов повідомив, що Слідком Росії відмовив у задоволенні його скарги на відмову в порушенні кримінальної справи за фактом смерті Веджіє Кашка.

Нагадаємо, 23 листопада 2017 року в Сімферополі російські силовики затримали групу кримських татар – Казіма Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Бекіра Дегерменджи. Їх підозрюють у вимаганні коштів у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана.

За словами журналістки Лілії Буджурової, громадянин Туреччини вкрав у Веджіє Кашка велику суму грошей. До правоохоронних органів жінка звертатися не стала, сподіваючись вирішити це питання самостійно. Гроші їй повертали в одному з кафе Сімферополя за присутності інших активістів. Саме тоді російські силовики і провели затримання. Під час цього Веджіє Кашка стало зле, їй викликали швидку, але вже в лікарні вона померла. Жінці було 83 роки.

27 січня підконтрольний Кремлю “Київський райсуд Сімферополя” змінив запобіжний захід фігурантам “справи Веджіє Кашка” Бекіру Дегерменджи, Казіму Аметову і Руслану Трубачу та відправив їх під домашній арешт.

Після анексії в Криму фактична російська влада практикує масові обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією “Хізб ут-Тахрір”.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter