Джеппар закликала світ сприяти звільненню громадянських журналістів у Криму

Дата: 17 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар 16 листопада під зустрічі країн – членів Коаліції за свободу ЗМІ закликала світову спільноту сприяти звільненню громадянських журналістів у Криму.

Про це інформує пресслужба МЗС України.

Вона зазначила, що ситуація зі свободою ЗМІ на тимчасово окупованих територіях України критична. Через репресії та загрози життю з боку російської влади Криму незалежні журналісти були змушені покинути окуповані частини Донбасу і Крим.

“Щоб заповнити вакуум висвітлення реальної ситуації на Кримському півострові, функції незалежних медіа почали виконувати звичайні громадяни, щодо яких також почалися репресії. Дев’ять громадянських журналістів – кримських татар зараз перебувають за ґратами: Сервер МустафаєвТимур ІбрагімовМарлен АсановСейран СалієвРемзі Бекіров, Руслан СулеймановОсман АріфмеметовРустем Шейхалієв і Амет Сулейманов. Закликаю міжнародну спільноту посилити тиск на Росію для забезпечення їхнього звільнення”, – звернулася вона до учасників зустрічі.

Джеппар також привернула увагу до досвіду, який накопичила Україна за роки боротьби з російською дезінформацією. Вона запросила міжнародних партнерів підтримати ініціативу президента України про відкриття в Києві штаб-квартири міжнародного офісу з протидії дезінформації.

Нагадаємо, Прокуратура Автономної Республіки Крим розслідує 17 кримінальних проваджень за злочинами проти журналістів у Криму.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

У квітні колишні політв’язні Роман Сущенко та Станіслав Асєєв звернулися до Міжнародної та Європейської федерацій журналістів із проханням посилити зусилля щодо звільнення кримських колег.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter