90% українців вважають, що під час відбудови слід враховувати потреби людей з інвалідністю – дослідження

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Абсолютна більшість українців, а саме 90%, має позитивне ставлення до ідеї враховувати потреби людей з інвалідністю в процесі повоєнної відбудови України. 

Про це свідчать результати Національного соціологічного дослідження про сприйняття людей з інвалідністю в Україні, що провела соціологічна група “Рейтинг” на замовлення “Ліги сильних”. 

Фото: 0542.ua

Водночас голова правління громадської спілки “Ліга сильних” Уляна Пчолкіна на презентації результатів дослідження наголосила: люди з інвалідністю не є фахівцями в галузі доступності, якщо вони не мають відповідних професійних знань та компетентностей щодо цього. 

“Будь ласка, припиніть звертатися до користувачів крісла колісного як до експертів з питань доступності та безбарʼєрності. Наприклад, там, де заїде носій з низьким рівнем ураження спинного мозку, не заїде людина з ураженням у шийному відділі хребта з порушенням функції рук. Носій скаже вам, що все нормально, а далі більше ніхто не скористується цією архітектурною спорудою, яку ви назвете пандусом. Шукайте організації, які займаються цим, зокрема “Ліга сильних”, і ми переспрямуємо ваш запит”, – наголосила Уляна.

Примітно, що більшість опитаних зазначала, що людей з інвалідністю в публічних просторах побільшало. Вони пов’язують це як з війною, так і зі зміною життєвих звичок і життя самих людей з інвалідністю.

Так, у повсякденному житті 50% українців часто або навіть щодня зустрічаються з людьми з інвалідністю. Водночас стільки ж – 50% – не бачать їх у своєму повсякденному житті або бачать зрідка.

Респонденти, які зустрічається з людьми з інвалідністю, найчастіше бачать їх на вулицях міста чи села – 61%. Близько 23–26% бачать людей з інвалідністю в парках, громадських місцях, транспорті, магазинах.

Крім того, 22% опитаних проживають з людиною з інвалідністю.

Результати дослідження також свідчать про те, що значна частина українців готова прийняти у своє коло людину з інвалідністю. На думку учасників та учасниць дослідження, суспільство останніми роками змінює ставлення до людей з інвалідністю на краще, стає толерантнішим та уважнішим.

Опитування складалося з двох компонентів: у межах кількісного дослідження в період із 28 серпня до 1 вересня 2023 року опитали 2 тисячі повнолітніх респондентів. Метод опитування: CATI – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера, респонденти, обрані шляхом випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

У межах якісного дослідження в період з 5 до 20 жовтня дослідники поспілкувались із 48 респондентами з різних регіонів України. 

Нагадаємо, що наразі в Україні налічується 3 мільйони людей з інвалідністю. За півтора року повномасштабної війни їхня кількість збільшилася приблизно на 300 тисяч.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter