9 травня в Латвії затримали 26 людей за використання символіки, яка прославляє військову агресію

Дата: 10 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Поліція Латвії затримала 26 людей під час святкувань з нагоди 9 травня. Правоохоронці відкрили 38 проваджень у справах про адміністративні правопорушення та чотири кримінальні провадження.

Про це повідомляє Delfi.

Джерело: LETA

Найбільша кількість затримань та адміністративних справ припала на Ризький регіон.

Серед найчастіших порушень:

  • покладання квітів до місць демонтованих радянських пам’яток;
  • носіння в громадських місцях заборонених символів, зокрема георгіївських стрічок;
  • порушення правил застосування піротехнічних засобів;
  • перебування в громадському місці в стані алкогольного сп’яніння.

По дві кримінальні справи порушили в Ризі та Дауґавпілсі за статтею 74.1 Кримінального кодексу Латвії (виправдання геноциду, воєнних злочинів, злочинів проти миру) через висловлювання на підтримку російського вторгнення в Україну.

9 травня на всій території Латвії діяла законодавча заборона на проведення публічних заходів, пов’язаних зі святкуванням перемоги в Другій світовій війні за радянсько-російською традицією. Єдине, що не було заборонено, покладання квітів на цвинтарях.

Зранку 9 травня в Латвії також на добу заборонили використання феєрверків. За це передбачалися штрафи в розмірі 350 євро для фізичних осіб та 1400 євро для юридичних осіб.

Раніше ZMINA повідомляла, що 9 травня поліція Молдови виписувала штрафи за носіння георгіївської стрічки. Причиною є те, що нині Росія використовує її як символ агресії проти України. 
 
Нагадаємо, в Естонії мешканця Нарви, який 9 травня 2022 року прийшов до танка-пам’ятника у футболці з написом “СРСР” та гербом Радянського Союзу, оштрафували на 444 євро.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter