У Молдові штрафуватимуть за георгіївську стрічку 9 травня

Дата: 04 Травня 2023
A+ A- Підписатися

9 травня поліція Молдови штрафуватиме за носіння георгіївської стрічки. Причиною є те, що нині Росія використовує її як символ агресії проти України. 

Про це повідомляє молдовське видання “NewsMaker”.

Ілюстративне зображення. Фото: Фокус

“Демонстрація символів, які використовує армія РФ у нинішній війні, може створити небезпеку заворушень і загрозу національній безпеці. Тобто георгіївська стрічка зараз є символом військової агресії. Це означає, що в Молдові заборонено виробництво, використання, розповсюдження і носіння цього символу”, – наголосив голова Генерального інспекторату поліції Віорел Чернеуцану.

Так, 9 травня поліція фіксуватиме і вивчатиме кожне порушення закону щодо заборони носіння георгіївської стрічки. Її дозволяється носити тільки тоді, коли вона є частиною медалей.

Відомо, що молдовський Закон “Про протидію екстремістській діяльності” у квітні 2022 року доповнили визначенням символів військової агресії. Ними є кольорові прапори та стрічки (чорно-помаранчева двоколірна стрічка), символи (графіка, літери чи цифри та їх поєднання), значки, уніформа, гасла, вітання та будь-які інші подібні відзнаки, які використовуються учасниками актів військової агресії, воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Заборону намагалися оскаржити депутати від Партії соціалістів Адріан Лебединський і Григоре Новак, а також Іон Пинтя, якого притягнули до відповідальності за використання цих символів на марші 9 травня. Однак 11 квітня 2023 року Конституційний Суд Молдови визнав конституційною заборону на використання символу георгіївської стрічки для виправдання або прославляння воєнної агресії чи воєнних злочинів.

Нагадаємо, що заборона використання георгіївської стрічки існує не лише в Молдові. Приміром, жителя Таллінна, столиці Естонії, у травні того року заарештували на 13 діб за демонстрацію у вікні власної квартири символу підтримки армії РФ – літери Z та георгіївських стрічок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter