У Молдові суд визнав заборону георгіївської стрічки для прославляння агресії РФ конституційною

Дата: 11 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

11 квітня, у вівторок, Конституційний суд Молдови визнав конституційною заборону на використання символу георгіївської стрічки для виправдання або прославляння воєнної агресії чи воєнних злочинів.

Про це повідомляє видання “NewsMaker”.

Фото: Гордон

Так, заборону на демонстрацію символів агресії в Молдові запровадили минулого року. Однак її оскаржили депутати від Партії соціалістів Адріан Лебединський і Григоре Новак, а також Іон Пинтя, якого притягнули до відповідальності за використання цих символів на марші 9 травня.

Судді Конституційного суду Молдови задовольнили вимоги скаржників лише частково, визнавши неконституційним формулювання закону й уточнивши визначення “загальновідомої атрибутики або символіки, використовуваної в контексті актів військової агресії”.

Молдовський Закон “Про протидію екстремістській діяльності” у квітні 2022 року доповнили визначенням символів військової агресії. Ними є кольорові прапори та стрічки (чорно-помаранчева двоколірна стрічка), символи (графіка, літери чи цифри та їх поєднання), значки, уніформа, гасла, вітання та будь-які інші подібні відзнаки, які використовуються учасниками актів військової агресії, воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

У законі також міститься заборона на стрічки та символи, які є частиною знаків, медалей та орденів Другої світової війни, а також на демонстрацію заборонених символів у наукових чи освітніх цілях, у театрі та кіно.

Раніше ZMINA писала, заборона на використання георгіївської стрічки в такому контексті існує не лише в Молдові. Наприклад, жителя Таллінна, столиці Естонії, у травні 2022 року заарештували на 13 діб за демонстрацію у вікні власної квартири символу підтримки армії РФ – літери Z та георгіївських стрічок.

Нагадаємо, що 11 січня суд кишинівського району Буюкан оштрафував на 25 тисяч молдовських леїв (1213 євро) росіянина Олександра Кудашова, який у жовтні 2022 року написав “Путін – убивця” на воротах посольства Росії в Молдові.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter