89% українців проти територіальних поступок заради миру з Росією – опитування

Дата: 30 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Переважна частина українців – близько 89% – вважає неприйнятним досягнення мирної угоди з Росією шляхом поступки українськими територіями, які російські війська захопили внаслідок повномасштабного вторгнення.

Про це свідчать результати опитування Wall Street Journal та NORC, проведеного спільно з українською соціологічною компанією.

Фото: “Моя Україна”

Опитування також показує, що 78% українців схвалюють реакцію президента Володимира Зеленського на російське вторгнення, і лише 7% кажуть, що він погано впорався з випробуванням війною. 

Водночас результати показують, що президенту Росії Володимиру Путіну не загрожує народне повстання через війну.

Переглянувши список можливих варіантів закінчення війни, 66% опитаних українців заявили, що Збройним силам України, найімовірніше, вдасться витіснити Росію з території, яку вона захопила цього року. Лише 10% сказали, що така перспектива є малоймовірною.

Трохи більш ніж половина опитаних, близько 53%, вважають, що українські сили отримають ще більшу перемогу, витіснивши Росію з усієї території, яку вона окупувала останніми роками, зокрема Крим, Донецьк та Луганськ.

Близько 20% гадають, що війна продовжиться у вигляді тривалого військового глухого кута, і лише 6% заявили, що війна закінчиться припиненням вогню на умовах Росії, тобто під її владою залишаться території сходу та півдня.

Приблизно 27% опитаних українців заявили, що задоволені підтримкою України з боку Франції, а 22% задовольняє підтримка Німеччини. 

Також 89% заявили, що задоволені допомогою Польщі, яка прихистила понад 3 млн українських біженців, а також постачає значну кількість зброї. Близько 75% українців заявили, що задоволені підтримкою США та Великої Британії.

Крім того, близько 82% українців зазначили, що з початку війни їхнє ставлення до росіян стало більш негативним, а дві третини переконані, що наступне покоління ставитиметься до росіян ще більш негативно, ніж українці сьогодні. Навіть 79% тих, хто здебільшого спілкується російською мовою або суржиком, заявили, що їхнє ставлення до жителів РФ погіршилося. 

Опитування проводилося з 9 до 13 червня. Інтерв’юери опитали 1005 дорослих, які користуються послугами одного з українських мобільних операторів, переважно в підконтрольних українському уряду регіонах. Також серед респондентів були українці, які переїхали за кордон, але продовжують користуватися послугами українських мобільних операторів. В опитуванні не брали участі мешканці окупованого Криму та підконтрольних Росії територій Донецької та Луганської областей, де українські мобільні оператори не працюють. Похибка становить плюс-мінус чотири відсоткові пункти. 

Нагадаємо, що надії українців щодо майбутнього держави, в порівнянні з довоєнним періодом, зросли із 43% до 61,1%. Такого високого показника не було ніколи, навіть у мирний час. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter