80% школярів в Україні мають постійний доступ до освітнього процесу в умовах війни – дослідження

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Наразі 80% учнів в Україні мають постійний доступ до освітнього процесу в умовах війни. Під час минулого навчального року показник доступу до освітнього процесу становив 69%. 

Такі результати дослідження презентувала Державна служба якості освіти.

Фото: Depositphotos

За інформацією вчителів, близько 20% учнів та учениць не мали постійного доступу до освітнього процесу в умовах війни, найбільше таких на півдні – 30%.

З урахуванням типу населеного пункту більше школярів мали доступ до навчання у містах, ніж у селах. Особливо ці відмінності виявляються серед дітей з-поміж соціально вразливих категорій: у містах 75% учителів вважають, що всі учні й учениці з малозабезпечених сімей мають доступ до освіти, у селах – 62%, з багатодітних сімей – 80% та 69% відповідно, з-поміж ВПО – 86% та 73% відповідно.

Також 71% опитаних учнів заявив, що в укриттях відсутні умови для проведення уроків і що там під час тривог кожен займається своїми справами.

У 2023 році переважній більшості закладів освіти вдалося відновити очне навчання в першому півріччі 2023/2024 навчального року. 53% закладів працювали очно, 19% – дистанційно, 28% – змішано.

У Центрі та на Заході України переважало очне навчання, тоді як дистанційно продовжували працювати на сході переважна більшість, а на півдні – половина закладів освіти. На півночі – здебільшого змішане навчання.

Під час опитування педагогів, як і торік, попросили розповісти основні виклики в організації освітнього процесу в умовах війни. Тож у 2023/2024 навчальному році зросла частка вчителів, які застерегли про такі явища, як:

  • зниження мотивації учнів і учениць до навчання – 61% у місті й 64% в селі (у порівнянні з 50% педагогів торік);
  • нестабільний психоемоційний стан учнів і учениць – 54% в місті та 48% у селі (торік – 35%);
  • брак розуміння та підтримки вчителів з боку батьків учнів і учениць – 26% у місті та 26% у селі (торік – 18%).

Крім того, на думку вчителів, проблемною була адаптація дітей до очного навчання після тривалого дистанційного, а особливо в умовах недостатньої забезпеченості чи й відсутності друкованих підручників для класів Нової української школи.

Дослідження якості організації освітнього процесу в умовах війни у 2023–2024 навчальному році проводили в період із 26 грудня 2023 до 7 січня 2024 року шляхом анкетування 118 закладів загальної середньої освіти. Зокрема, вдалось опитати 118 керівників, 3860 учителів, 10 121 з батьків учнів та 3763 учні (переважно десятикласники).

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів підготував проєкт рекомендацій щодо безпечної та ефективної інтеграції штучного інтелекту в шкільну освіту.

До розроблення документа долучилися три десятки спеціалістів зі сфери освіти та науки, зокрема представники інститутів підвищення кваліфікації, університетів, шкіл та громадського сектору.

Видання складається із шести основних розділів та додатків, де можна знайти, наприклад, перелік сайтів, щоб підвищити обізнаність у темі, а також практичні приклади застосування ШІ в освіті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter