65% українських біженців поки не готові повертатися додому – опитування

Дата: 13 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Близько двох третин українців, які з початком повномасштабної війни виїхали за кордон, поки не планують повертатися до України.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців.

Фото: EPA / UPG

Більшість опитаних українців кажуть, що хочуть повернутися до України, коли з’явиться така можливість, але 65% поки планують залишатися в тій країні, де опинилися, і 9% – переїхати до іншої.

Головним фактором, який спонукатиме їх повернутися, називають зниження інтенсивності бойових дій.

16% опитаних повідомили, що хочуть поїхати до України в найближчі два місяці, але майже всі – тимчасово, щоб побачитися з рідними й друзями або вирішити справи. 40% з тих, хто хоче повертатися, планують зробити це протягом наступного місяця, а решта – не впевнені, коли саме поїдуть.

Примітно, що 70% опитаних виїхали з країни разом з кимось, найчастіше з найближчими родичами, і в 90% випадків члени родини – жінки й діти. У 82% респондентів в Україні залишається щонайменше один близький член родини. 

Плани людей суттєво різняться залежно від регіону проживання. Так, готових повертатися набагато більше серед мешканців Києва та західних областей, ніж східних та північних регіонів України.

Серед тих, хто поки планує залишатися в тій країні, що й зараз, більша за середню частка людей, які опікуються дітьми чи літніми родичами, разом з якими приїхали; тих, хто виїхав у перші дні повномасштабної війни, і тих, хто мешкає в наданому житлі або винаймає житло сам.

Серед тих, хто має наміри змінити країну перебування, помітно більше українців, які виїхали за кордон нещодавно, і тих, які наразі проживають у центрах розміщення біженців.

Для дослідження УВКБ ООН та партнери опитали близько 4 900 українських біженців у Чехії, Угорщині, Молдові, Польщі, Румунії та Словаччині в період із середини травня до середини червня 2022 року.

Нагадаємо, що, за результатами дослідження Київського міжнародного інституту соціології, менш ніж половина українців розглядають майбутнє своїх дітей чи онуків в Україні у разі, якщо зберігатиметься воєнна небезпека. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter