41 країна ООН засудила порушення прав людини в Криму

Дата: 22 Березня 2016
A+ A- Підписатися

41 країна ООН засудила систематичні порушення прав людини і зловживання з боку російської влади в окупованому Криму.

Про це йдеться у спільній заяві 41 країни у Раді ООН з прав людини, ініційованій Україною.

Зокрема, в Криму практикують примусову та ретроактивну імплементацію російського законодавства; нав’язування російського громадянства; політично вмотивовані тюремні ув’язнення та судові переслідування.

Також на півострові спостерігаються обмеження прав на свободу висловлювань; залякування журналістів, систематичне переслідування та дестабілізація роботи ЗМІ, які ведуть мовлення кримськотатарською та українською мовами.

Вказана ситуація видається особливо складною для політичних опонентів і осіб, що належать до меншин, особливо кримських татар, які, за наявною інформацією, продовжують потерпати від жорстокості з боку поліції, довільних обшуків та арештів, тортур і жорстокого поводження.

Країни ООН-підписанти засудили всі зловживання, “що є наслідком контролю над півостровом російської де-факто влади та які не повинні залишатися безкарними”.

Вбивства і насильницькі зникнення представників кримськотатарського народу мають бути розслідувані, а винні особи – притягнуті до відповідальності, наголошено в заяві.

Окупаційну владу Криму закликали “гарантувати для всіх на півострові чесний та справедливий судовий розгляд відповідно до основних принципів міжнародного права”.

Крім того, країни ООН закликали до негайного звільнення громадян України Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва, Ахтема Чийгоза та інших активістів, які були незаконно захоплені в Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter