32 країни доєдналися до позову України проти Росії щодо геноциду

Дата: 10 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Судді Міжнародного суду ООН підтримали прохання 32 країн доєднатися до позову України проти Росії щодо порушення Конвенції про запобігання злочинові геноциду. Водночас суд не дозволив США долучитися до позову. 

Про це йдеться у заяві Міжнародного суду ООН.

До позову України долучилися 26 країн Європейського Союзу, за винятком Угорщини. Також доєдналися Велика Британія, Австралія, Нова Зеландія. Це найбільша кількість країн, що об’єдналися навколо одного позову у вищому суді ООН.

Долучення цих держав до справи України підтримали 14 суддів з 15. Проти голосувала суддя з Китаю Сюе Ханьцінь. Вона також голосувала проти негайного припинення Росією бойових дій в Україні у березні минулого року. 

Країни подавали свої прохання долучитися до справи до кінця 2022 року. Тепер представники цих держав мають передати до суду інформацію, що стосується звинувачень Росії у геноциді. Кінцева дата для цього – 5 липня 2023, визначили судді.

Нагадаємо, 26 лютого 2022 року Україна звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням розглянути дії Росії за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. 16 березня того ж року Суд підтвердив свою юрисдикцію у цій справі та наказав Росії негайно припинити бойові дії на території України. РФ проігнорувала цей припис. 

Водночас Міжнародний суд ООН з 2017 року розглядає й іншу справу України проти Росії. Вона стосується фінансування Росією збройних формувань у східних областях України, а також расової дискримінації в окупованому Криму. 

6 червня почалися відкриті слухання за цією справою. Кожна сторона має два раунди виступів, щоб усно представити усі матеріали, що вони надсилали протягом шести років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter