30% українців не проти самосуду на деокупованих територіях, більшість – проти

Дата: 24 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Серед опитаних соціологами українців щонайменше 30% не були б проти вчинення актів самосуду на деокупованих територіях. 

Такі дані дослідження, проведеного соціологічною групою “Рейтинг” на замовлення ГО “Школа Політичної Аналітики”. 

Білборд на Харківщині після успішного контрнаступу ЗСУ торік. Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI
Соціологи з 10-го до 14 жовтня поточного року опитали дві тисячі людей віком від 18 років в усіх областях, крім окупованих територій, і там, де на момент опитування не було українського мобільного зв’язку. Результати зважили з використанням актуальних даних Державної служби статистики України. 

Попри значну кількість людей, які не виступають проти самосуду, більшість (58%) все ж не вважає такі дії прийнятними. Ще 11% поки не визначились. 

Соціологи не вперше цікавляться думкою українців щодо самосуду. Так, у 2018-му під час другого загальнонаціонального соціологічного дослідження, яке проводив фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва у співпраці із Центром прав людини ZMINA, дослідники називали рівень підтримки самосуду тривожним: 38% казали, що самосуд припустимий за певних обставин, а ще 12% – що самосуд є цілком виправданим та прийнятним.

Після початку повномасштабного вторгнення соціологи також вже запитували про відношення українців до самосуду. Одне з останніх досліджень показало, що понад половину проти самосуду на деокупованих територіях. 

Нагадаємо, що більш як половина українців виступають за звільнення вчителів історії, які працювали в окупації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter