20 країн вимагають від Австрії не допустити участі Росії в Парламентській асамблеї ОБСЄ

Дата: 03 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Парламентарі 20 країн закликали Австрію заборонити російським делегатам брати участь у зустрічі Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), що відбудеться у Відні 23–24 лютого, в річницю вторгнення Москви в Україну.

Про це йдеться у листі, який у четвер отримала агенція AFP.

Члени національних парламентів 15 країн ЄС, а також Канади, Грузії, Ісландії, Великої Британії та самої України виступили проти участі Росії у цій зустрічі, закликавши Австрію заборонити в’їзд їхній делегації.

У листі, надісланому австрійському уряду, вони повідомили, що Росія використає зустріч для “поширення дезінформації, фейкових новин та мови ненависті”.

“Участь російських парламентарів у віденській сесії… буде сприйнята в Росії як її непряма легітимізація і частина повернення до “бізнесу як завжди”, — йдеться в листі.

У документі парламентарі переконані, що Росія вважатиме, що зможе досягти своїх військових цілей без ризику остракізму, ізоляції та міжнародних санкцій.

У листі зазначається, що минулого року Британія і Польща заблокували участь російських делегатів у парламентських засіданнях ОБСЄ в цих двох країнах.

Посол України в ОБСЄ Євген Цимбалюк заявив у заяві, надісланій AFP, що Росія повинна бути позбавлена “можливості влаштувати велике пропагандистське шоу”.

Австрія, де базується ОБСЄ та багато інших міжнародних організацій, “зобов’язана за міжнародним правом надавати в’їзд делегатам усіх країн–учасниць ОБСЄ”, — заявила речниця Міністерства закордонних справ Австрії в інтерв’ю агентству AFP.

“Це не запрошення Австрії, а офіційне засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ… Санкції ЄС передбачають виняток із заборони на в’їзд саме для таких випадків”, – сказала вона. При цьому вона додала, що в’їзд був дозволений “виключно з метою участі у засіданні”. Вона підтвердила, що Австрія отримала цього листа.

Раніше президент України Володимир Зеленський різко розкритикував ОБСЄ за недостатню участь у спробах змусити Росію припинити війну проти України. Він вказав, що через дев’ять місяців безперервних злочинів Росія залишається одним із членів Парламентської асамблеї організації.

Генеральна секретарка ОБСЄ Хельга Марія Шмід заявила, що членство Росії в організації все ще має сенс. За її словами, ОБСЄ є єдиною безпековою організацією, в якій за одним столом сидять усі, хто є важливим для європейської архітектури безпеки. ОБСЄ виникла з конфронтації часів холодної війни й була заснована країнами, які мали дуже різні інтереси, але хотіли запобігти ескалації, пояснила вона.

Раніше в Міністерстві закордонних справ України відреагували на заклики окремих представників Заходу, зокрема міністра закордонних справ Австрії Александра Шалленберга щодо продовження “діалогу з Росією, поваги до її історії та культури”. В Українському зовнішньополітичному відомстві переконані, що такі заяви посилюють почуття безкарності Кремля і сприймаються офіційним Києвом лише як запрошення до продовження геноциду українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter