Генсекретарка ОБСЄ проти виключення РФ з організації

Дата: 09 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Генеральна секретарка Організації з безпеки і співробітництва в Європі Хельга Марія Шмід вважає, що членство Росії в організації все ще має сенс.

Про це вона сказала в інтерв’ю німецькій газеті “Die Welt“.

Хельга Марія Шмід під час свого офіційного візиту до Києва, травень 2021 рік

За словами Шмід, збереження дипломатичних каналів відкритими не означає, що є згода.

“У будь-якому  разі  із сьогоднішньої точки зору я думаю, що для Росії є сенс залишатися членом ОБСЄ”, – сказала вона.

Видання звернуло увагу генсекретарки на позицію міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, який вважає, що ОБСЄ “котиться автострадою в пекло”, і закликав виключити РФ з ОБСЄ з огляду на її агресивну війну Росії.

“Одного дня нам знову знадобляться канали зв’язку”, – сказала на це Шмід.

За її словами, ОБСЄ є єдиною безпековою організацією, в якій за одним столом сидять усі, хто є важливим для європейської архітектури безпеки. ОБСЄ виникла з конфронтації часів холодної війни й була заснована країнами, які мали дуже різні інтереси, але хотіли запобігти ескалації, пояснила вона.

Вона також наголосила, що ОБСЄ, на відміну від Ради Європи, не має механізму, який можна було б використати для виключення Росії. Шмід зазначила, ОБСЄ не є організацією однодумців, як ЄС чи НАТО.

Нагадаємо, у листопаді президент України Володимир Зеленський різко розкритикував ОСБЄ за недостатню участь у спробах змусити Росію припинити війну проти України.

Після того як постійний комітет не зміг змінити правила для вигнання Росії, постійна делегація Верховної Ради України в Парламентській асамблеї ОБСЄ бойкотуватиме роботу ОБСЄ.  

Нагадаємо, тоталітарна Російська Федерація під час свого повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Наслідки російського вторгнення в м. Тростянець Сумської області, липень 2022 року

Санкції, які запроваджувалися протягом 2022 року, мали знищити російську економіку. Утім, вона виявилася стійкою. Високі світові ціни на нафту, внутрішні резерви й партнерство з кількома азійськими країнами врятували путінський режим від тогорічного фінансового колапсу. 

За даними Головного управління розвідки міністерства оборони та голови МЗС Росії Сергія Лаврова, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію сходом і планує повне знищення України. Згодом він знову повторив, що Росія відмовляється вести перемовини з Україною. Напередодні секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що Росія готується до загострення ситуації в лютому

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. За підрахунками Міжнародної організації з міграції (МОМ), понад 8 мільйонів стали внутрішньо переміщеними особами.

За підрахунками ООН, станом на середину серпня понад 3 мільйони громадян України були вивезені добровільно чи примусово на територію Росії з окупованих територій Сходу та Півдня України.
 
Російські ЗМІ інформують, що станом на 1 серпня кількість переміщених з України до РФ перевищила 3 мільйони. Водночас половина з цього числа – жителі з районів, контрольованих незаконними збройними формуваннями Донеччини та Луганщини, які виїздили також ще до початку війни.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що, навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter