15 білорусів просять Україну допомогти їм урятуватися від переслідувань на батьківщині

Дата: 21 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Із серпня до листопада 15 білорусів звернулися до Державної міграційної служби України із заявами про визнання біженцем чи особою, що потребує захисту. 

Про це повідомляє “Радіо Свобода”. 

 

У серпні, коли масові акції в Білорусі тільки почались, українські високопосадовці, зокрема президент Володимир Зеленський, висловлювали підтримку білоруським протестувальникам. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль переконував, що білоруси, які відчувають тиск або переслідування та потребують додаткового захисту, можуть отримати його в Україні, попросивши про це прямо на кордоні. Однак білоруси, які намагалися потрапити до України, повідомляли протилежне. 

Як розповіли в міграційній службі, з 15 осіб, що написали заяви до відомства, щодо десяти вже оформили необхідні документи. Надалі в ДМСУ вирішуватимуть, визнавати чи не визнавати цих людей біженцями або особами, які потребують додаткового захисту. Водночас із серпня до листопада міграційна служба не ухвалила жодного рішення про визнання громадян Білорусі біженцями або особами, які потребують додаткового захисту. 

Нагадаємо, що на початку жовтня правозахисники вимагали від уряду продовжити термін перебування білорусів в Україні, адже наразі за законом усі іноземці можуть перебувати тут до 90 днів.

Відомо, що Україна не є безпечною третьою країною (країна, яка не є країною походження іноземця або особи без громадянства), адже система надання притулку тут демонструє низку порушень прав людини.

Новини про видавання владі різних держав людей, що шукають притулку в Україні, з’являються доволі часто. У 2018 році Генеральна прокуратура екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва до Російської Федерації за запитом ФСБ. Про тиск із боку СБУ повідомляла й низка турецьких дисидентів, які переховувалися в Україні від переслідувань влади Реджепа Ердогана.

Також 2018 року трансґендерний активіст Сольдаду Ковалісіді поїхав шукати притулку в Нідерландах. Із 2016 року він намагався пройти цю процедуру в Україні, але, навіть вигравши суд у ДМСУ, в нього не вийшло це зробити. Представники відомства прямо на засіданнях погрожували йому повторними відмовами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter