Закони не для всіх: російська влада в Криму вибірково переслідує людей під час пандемії

Дата: 16 Листопада 2021 Автор: Ірина Сєдова
A+ A- Підписатися

Пандемія в Криму набирає обертів. Окупаційна влада півострова заявляє про рекордні цифри захворюваності на Covid-19. Тільки за добу 15 листопада на півострові виявили щонайменше 860 випадків коронавірусної інфекції, що є рекордом за весь час пандемії. 

Цей спалах захворюваності російська влада використовує для репресій, водночас законодавство, яке має контролювати дотримання санітарних норм, застосовується вибірково. 

За останній місяць під виглядом “турботи про здоров’я громадян” окупаційна влада розігнала щонайменше чотири зібрання кримських татар, які були відповіддю людей на порушення прав кримських татар та мусульман. Водночас мілітаризовані та пропагандистські масові заходи на півострові відбувалися без обмежень, хоча правила безпеки під час них постійно порушувалися. 

Так, кримськотатарських активістів, які виходили на підтримку своїх земляків політв’язнів, силовики затримували за начебто порушення санітарних норм. Хоча люди, що виходили під будівлі кримських “судів”, носили захисні маски та дотримувалися соціальної дистанції.  

Яскравий приклад такого затримання – події 1 листопада. Тоді в Сімферополі під будівлею суду російські силовики затримали 19 осіб. Затримані – це кримськотатарські активісти, журналісти, родичі та близькі кримських політв’язнів – фігурантів “справи кримських мусульман”. Серед них і 17-річна Сайфіє Якубова. Дівчина прийшла під будівлю суду підтримати своїх співвітчизників. Адже за українськими законами всі звинувачувані в “справі кримських мусульман” злочинцями не є.  

На відео, яке оприлюднили журналісти “Кримської солідарності”, видно, що люди на цій акції дотримувалися соціальної дистанції, носили маски. Але це не зупинило окупантів. Усіх затриманих поліцейські змусили зайти в автобуси, привезли до відділку поліції та утримували там кілька годин. Підконтрольний Росії кримський “суд” ухвалив рішення оштрафувати людей за начебто “порушення санітарних норм”.  

Ці сфальшовані звинувачення та безпідставні затримання особливо цинічно виглядають на тлі заходів, спрямованих на мілітаризацію кримських дітей та молоді, які відбуваються в той самий час у тому самому Криму. Без дотримування будь-яких захисних норм і правил.  

Нижче наведу кілька прикладів заходів, які російська влада організувала для дітей та молоді Криму протягом останнього місяця.  

У Бахчисарайському районі 25 жовтня на одному з таких заходів 30 кримських п’ятикласників прийняли до лав Юнармії.  

25 жовтня 2021 року 30 кримських п’ятикласників прийняли до лав Юнармії 25 жовтня 2021 року 30 кримських п’ятикласників прийняли до лав Юнармії. Фото: “Кримпатріотцентр”

Як ви бачите на фото, ніхто з присутніх не має захисних масок, але це масове зібрання пройшло без втручання поліції.  

25 жовтня 2021 року 30 кримських п’ятикласників прийняли до лав Юнармії 25 жовтня 2021 року 30 кримських п’ятикласників прийняли до лав Юнармії. Фото: “Кримпатріотцентр”

Ця подія – свідоцтво того, що закони в Росії, а тепер і в окупованому нею Криму застосовують вибірково.  

Іноді в порушенні санітарних норм і правил під час спалаху пандемії беруть участь російські військові. Абсолютно безкарно вони наражають дітей на небезпеку.  

День призовника у Феодосії. Фото: “Кримпатріотцентр”

Наприклад, 9 жовтня у Феодосії на території російської військової частини для кримських студентів окупанти провели акцію “День призовника“.  

День призовника у Феодосії 9 жовтня 2021 День призовника у Феодосії, 9 жовтня 2021 року. Фото: “Кримпатріотцентр”

Подібні заходи з повним ігноруванням норм безпеки проводять на півострові регулярно. Адже фінансування на це виділяється з бюджету. Наразі російська влада реалізує в Криму “Програму державної молодіжної політики“. Серед основних завдань цієї програми саме популяризація поміж кримських дітей та молоді служби в армії РФ та збільшення членів Юнармії на півострові.  

Для реалізації визначених програмою завдань на її здійснення у 2020–2024 роках планують виділити з бюджету “Республіки Крим” 1 мільярд 549 мільйонів рублів (майже 22,03 млн доларів США). 

Крім того, іноді дітей та молодь у Криму виводять на мітинги лише для того, щоб вони носили червоні прапори Ленінського комсомолу і славили Комуністичну партію Росії. Пандемія для організаторів таких зібрань не є перешкодою.  

Фото: “Комсомол Севастополя”

Щонайменше два таких заходи нещодавно відбулися в Севастополі. Севастопольські комсомольці відзвітували про них на своїй сторінці вконтакті. 

Один з мітингів відбувся 29 жовтня. Його присвятили 104-й річниці заснування комсомолу. Як можна побачити на фото, захід проходив так, наче на ковід у Криму взагалі ніхто не хворіє.  

Фото: “Комсомол Севастополя”

Саме цього дня в Сімферополі відбулися нові затримання. Тридцять кримськотатарських активістів на акції спротиву порушенням прав людини незаконно затримали та цілу добу тримали в ІТТ без будь-яких підстав. Хоча санітарних норм, як ви бачите на фото, учасники акції дотримувалися ретельно.  

Фото: “Кримська солідарність”

Водночас організатори комуністичного мітингу не лише не були покарані, але й за тиждень провели ще одну акцію в Севастополі. Соціальної дистанції й масок тут знову не було.  

Фото: “Комсомол Севастополя”

Ця подія відбулася 7 листопада. Окрім дітей та молоді на заході були присутні люди, одягнені в російську військову форму.  

Фото: “Комсомол Севастополя”

Зібрання активістів, родичів і журналістів, які вимагають справедливості для політв’язнів, російська влада не вважає досить соціально значущими й забороняє такі збори. Водночас силовики порушують своє власне законодавство і заплющують очі на явні порушення санітарних норм на тих мирних зібраннях, які погоджено з російською владою. 

Вибіркове застосування законодавства в цих випадках не тільки грубо порушує свободу зібрань. Такі дії свідчать про явну дискримінацію кримськотатарських активістів. З іншого боку, проведення під час спалаху пандемії мілітаризованих масових заходів серед дітей без гострої потреби та будь-якого дотримання санітарних норм порушує Конвенцію захисту прав дитини.  

Міжнародні норми кажуть про те, що масові зібрання, якщо вони є соціально значущими для суспільства, можуть проводитись і під час пандемії. Згідно з керівними принципами ОБСЄ БДІПЛ із підготовки законодавства про свободу зібрань, будь-які обмеження щодо реалізації свободи зборів повинні відповідати тесту на пропорційність. Влада може обмежувати мирні зібрання задля охорони здоров’я людей, але такі обмеження не мають перевищувати межі абсолютно необхідного. 

На практиці ж ми бачимо, що дотриманням принципу пропорційності російська влада в Криму себе не обтяжує. Ба більше, активний спалах захворюваності на Covid-2019 використовують для переслідування незгодних і фактичної заборони тих мирних зібрань, які не влаштовують місцеву владу. Водночас абсолютно незахищених дітей без масок у цей самий період збирають на вулицях кримських міст для того, щоб навчити їх ходити строєм, пропагувати комунізм, носити форму і збирати автомати.  

У цих мілітаризованих заходах беруть участь російські військові й політичні діячі. Це прямий доказ дискримінації в одних випадках та порушень Конвенції з прав дитини й міжнародного гуманітарного права в інших.  

Кримська правозахисна група минулого року оприлюднила та передала до Комітету ООН з прав дитини звіт, у якому були перелічені рекомендації до РФ, що стосуються порушень цих міжнародних норм.  

Зокрема, правозахисники у своєму звіті наголошують, що Російська Федерація, як держава-окупант, яка поширює свою юрисдикцію на окуповані території, бувши водночас державою – учасницею Конвенції про права дитини, такими діями порушує свої міжнародно-правові зобов’язання відповідно до ст. 6, 8, 17, 38 Конвенції з прав дитини. 

Правозахисники наголошують, що Росія зобов’язана вжити заходів щодо протидії пандемії COVID-19 в окупованому Криму, передусім на час пандемії не проводити зібрань мілітаристського змісту, супроводжуваних масовим скупченням людей. Правозахисники також заявляють, що Росія має негайно припинити пропаганду добровільного вступу до збройних сил РФ серед дітей.  

Крім цього, Росія має припинити дискримінацію активістів та дотримуватися принципу пропорційності під час розгляду рішень щодо заборони мирних зібрань на півострові.  

Українська влада має докласти максимум зусиль, щоб змусити Росію виконати ці рекомендації, адже мілітаризація свідомості дітей, політична пропаганда і відверте нехтування правилами захисту під час пандемії створюють додаткову небезпеку для життя і здоров’я кримських дітей. Якщо ці рекомендації знову залишаться без уваги, це ще один вагомий аргумент для підсилення економічних санкцій проти РФ за грубі порушення прав людини в окупованому Криму.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter