Військовий, школярка, люди з інвалідністю: хто і чому вийшов на “Конопляний марш”

Дата: 27 Жовтня 2018 Автор: Сергій Кочмарський
A+ A- Підписатися

Центр інформації про права людини поспілкувався з людьми, які прийшли до Кабміну з вимогою декриміналізувати вживання марихуани в медичних цілях.

27 жовтня під стінами Кабінету Міністрів зібралися до двох сотень учасників “Конопляного маршу свободи”. Головне гасло: “Медичний канабіс – наше право”. Вимоги – реформа державної наркополітики, врегулювання доступу пацієнтів до лікування медичним канабісом і дозвіл на наукові дослідження канабісу як анальгетика.

Ксенія, журналістка, 28 років

Я маю спадкове захворювання – ревматизм. Він виявляється в дуже сильному болю в ногах під час загострення. Я хочу мати вибір – вживати марихуану або пігулки. Пігулки можуть сильно бити по печінці та інших внутрішніх органах. Це моє тіло, і я хочу мати право робити з ним все, що вважаю за необхідне. Саме тому я тут.

Аргумент “Україна не доросла до легалізації канабісу” можна приліпити до будь-яких сфер життя. Наприклад – країна не доросла, щоб прийняти ЛГБТ-спільноту. Але права людини не можуть бути філософією, до якої “хтось не доріс”. Чекати, поки “доросте”, – так можна чекати вічно. А права потрібні сьогодні і зараз, а не колись потім.

Олександр, має інвалідність, 48 років

Двадцять років тому потрапив у автоаварію і відтоді на візку. Страждаю на судоми, руки вимушено прив’язані одна до одної. Вночі можу кричати – це страшний біль. Після того як мені запропонували спробувати канабіс, я став його практикувати проти болі і перестав кричати. Вживаю вже 20 років. Чотири цигарки на день.

Коли канабісу немає – кричу. Дістати епілептичні препарати дуже важко, треба замовляти з Німеччини, коштують вони дуже дорого. До того ж вони допомагають лише частково. Мені потрібна не стільки легалізація – нехай ухвалять закон, щоб вивчати і використовувати канабіс у медичних цілях. Багато країн уже розробили такі препарати, що містять канабінол і олії, – навіть не треба курити. Мій син живе в Ізраїлі і зараз намагається забрати мене до себе – там медицина розвинута і канабіс легалізований у медичних цілях. І навіть є певний процент вірогідності, що мені можуть допомогти стати на ноги.

Чи були проблеми з правоохоронцями? Якось підійшли міліціонери, а я курив. “Ми вас зараз туди, сюди…” Кажу їм: “Хлопці, я із задоволенням проїду з вами, принаймні добу моя мама від мене відпочине. Тільки підтирати дупу мені будете ви, плюс міняти памперси, приносити ліки. А якщо мені їх не дадуть і я помру, то вам доведеться за це відповідати”. Вони подумали і пішли собі.

Антон, працює в комерційній сфері, 30 років

Я вже багато років послідовно відстоюю позицію, що політика України щодо канабісу повинна змінюватися з репресивної на реабілітаційну. У всьому світі доведено, що боротьба з наркотиками в тому вигляді, яка вона є зараз в Україні, тільки підсилює вплив наркомафії. Також це призводить до навантаження на пенітенціарну систему. У більшості випадків карають за невелику кількість канабісу, для власного вжитку. Хоча це не шкідлива речовина, на відміну від горілки.

Канабіс не викликає фізичної залежності, тому має право на життя. Усі, хто бажає, вже курять. Легалізація піде тільки на користь державі – люди будуть платити податки, буде контроль. А більше споживачів від цього не стане, це просто увійде в законне поле.

Олег, військовослужбовець (без фото, ім’я змінено)

Я не знаю, чи багато людей курять в АТО. Але такі люди точно є, і на всіх війнах завжди були. Треба ж якось знімати стрес. Більшість, звичайно, надають перевагу чарці, а от особисто я не п’ю. Просто не подобається, притупляє здатність мислити, вганяє в депресію. З марихуаною навпаки – активізується мозкова діяльність, з’являються прекрасні думки, вона заспокоює. Не афішую про це навіть серед товаришів, просто наодинці іноді покурюю те, що привіз із дому, перед сном.

Не знаю, чи потрібний Україні повний лігалайз. Але в медичних цілях – чому ні? Вченими точно доведено, що канабіс допомагає під час посттравматичного синдрому. Чому це не використовувати? Так само з онкохворими, з іншими – багатьом марихуана може полегшити страждання.

Віталій, 21 рік, студент (без фото)

Свого часу мене “прийняли” копи з двома грамами марихуани. Вони були для власного вжитку. Звичайно, підсипали втричі більше – від п’яти грамів настає кримінальна відповідальність. Провів ніч у відділку, вимагали 15 тисяч гривень – і “розійтися”. Інакше, мовляв, будеш сидіти. Я відмовився, так само не став підписувати жодних їхніх папірців. Як виявилось, дзвонили і мамі, вимагали гроші і в неї. Коли мені дозволили їй подзвонити, вмовив її цього не робити і найняти адвоката. Це було правильне рішення. В результаті мене поставили на облік, півтора року я був невиїзний з міста, ходив і постійно відмічався у дільничного.

От така історія. І це мені ще пощастило: інші друзі таки відкупалися шаленими коштами, залізали в борги. Я продовжую вживати і не вважаю це злочином. Тоді чому я повинен, як якийсь злочинець, усе життя з острахом ходити по вулицях, остерігаючись, що мене знову “приймуть”? Я для себе марихуану вже давно легалізував. Нехай тепер це зробить держава.

Оксана, школярка

Канабіс повинен вільно продаватися з певного віку, як алкоголь чи цигарки, якщо у тебе є паспорт. Так робиться в багатьох розвинутих країнах. І там лікують такі хвороби, які без канабісу не вилікуєш. А у нас люди просто страждають через закони, які ухвалили люди, які взагалі не аналізували цю тему. І тепер людей саджають за просте вживання марихуани, замість того щоб боротись із реальною злочинністю.

Приблизно о 13:00 на сцені організатор акції Тарас Ратушний виголошує вимоги до уряду: нарешті затвердити план дій реалізації Стратегії державної наркотичної політики, а також озвучити причини затягування ухвалення цього документа і назвати винних у цьому чиновників.

Антон Швець, лідер громадської організації “Демократична Сокира”, запропонував вийти за межі активістського поля і йти в політику. “Наші вимоги сприймають лише як вимоги чергових активістів. Так може тягнутися вічно. А треба самим іти в парламент, обіймати урядові посади і змінювати законодавство в питанні наркополітики”.

Близько 14:00 марш рушає в напрямку майдану Незалежності. Люди скандують: “Хай росте”, “Коноплі лікують”, “Слава Україні – Героям Слава!”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter