У змові з Росією: чому Лукашенко та пособники заслуговують на суд у Гаазі за переміщення та мілітаризацію українських дітей

Дата: 10 Жовтня 2024 Автор: Олеся Ланцман
A+ A- Підписатися

З початком повномасштабного вторгнення російських військ у лютому 2022 року російська влада посилила політику переміщення українських дітей з тимчасово окупованих територій України. Дітей вивозили як на територію Російської Федерації, так і на територію Республіки Білорусь.

Однак роль білоруського режиму в пособництві та сприянні цій політиці не отримала належної уваги міжнародної спільноти. Тож фахівці міжнародної правозахисної організації Freedom House, Центру прав людини ZMINA, Регіонального центру прав людини, правозахисної організації “Вясна” та Асоціації колишніх працівників правоохоронних органів Білорусі (БЕЛПОЛ) вирішили дослідити, як білоруський режим переміщує, індоктринує, перевиховує та мілітаризує українських дітей у межах ширшої державної політики Росії, спрямованої на викорінення української національної та культурної ідентичності.

Спільне дослідження цих організацій під назвою “Вкрадене дитинство: як білоруський режим стирає ідентичність українських дітей через переміщення, перевиховання та мілітаризацію” показало, що білоруський режим з другої половини 2021 року до червня 2024 року перемістив щонайменше 2219 українських дітей з окупованих територій до Білорусі. 

ZMINA коротко переповідає головне з дослідження.

Оздоровлення чи навчання 

Досліджуючи відкриті та закриті джерела, експерти встановили хронологію переміщення дітей з ТОТ України до Білорусі. Й виявили, що, хоча білоруські та російські чиновники розповідають, що вивозять дітей лише на оздоровлення, найбільше дітей возили саме під час навчального року, що свідчить про використання шкільної системи для індоктринації, перевиховання та мілітаризації українських дітей. 

Так, після президентських виборів у Білорусі 2020 року самопроголошений президент РБ Олександр Лукашенко підписав указ про “оздоровлення групи дітей з Донецької області” в дитячому навчально-оздоровчому центрі “Зубраня”. Й саме з середини вересня 2021 року до початку жовтня до Білорусі перемістили 150 українських дітей, більшість з яких були вихованцями дитячих будинків з окупованого Донецька. У червні 2022-го до санаторію “Волма” перемістили 30 дітей, а у вересні цього ж року – 650 дітей до табору “Дубрава”. Вже у вересні 2023 року 44 дитини відвідували місцеві школи у Білорусі.

Загалом дослідники встановили, що щонайменше 2219 українських дітей були вивезені до Білорусі в період з другої половини  2021 року до червня 2024 року. Але це лише та кількість, щодо вивезення якої у згаданий період дослідники мають переконливі докази. Насправді таких дітей може бути більше, оскільки незаконні переміщення продовжуються.

“Й це свідчить про масове та систематичне переміщення, організоване білоруським і російським режимами”, – йдеться у дослідженні.

Перевиховання та мілітаризація: Білорусь як частина російської системи

Як встановили дослідники, білоруський режим відтворює заходи, які російська влада здійснює у Росії й на окупованих територіях України для індоктринації та мілітаризації українських дітей. 

“Білоруська влада публічно виправдовує переміщення українських дітей до Білорусі “реабілітацією” та “відпочинком”, дослівно повторюючи російське обґрунтування переміщення та депортації дітей”, – йдеться у дослідженні.

Крім цього, експерти зазначають, що як і в Росії, в межах цієї кампанії дітей не лише розміщують в таборах чи санаторіях, а й зараховують їх до місцевих шкіл, одночасно реалізуючи “культурну програму”, яка відтворює поширювані Кремлем наративи, спрямовані на русифікацію дітей та стирання їхньої української ідентичності.

Автори звіту встановили, що щонайменше дві групи українських дітей, які перебували в Новополоцьку в грудні 2022-го й у вересні 2023 року, відвідували заняття в місцевих білоруських школах. А навчання в цих закладах ведеться російською мовою і містить поміж іншим просування наративів “руского міра” про характер і перебіг Другої світової війни, а також розпалювання ненависті до інших народів, зокрема й до українців.

Яскравим прикладом є Закон “Про геноцид білоруського народу” й пов’язаний з ним курс, який приписує звірства, організовані нацистським німецьким режимом, українцям та іншим народам. Цей курс є частиною навчальної програми, починаючи з початкової школи, зазначають експерти й додають, що занурення українських дітей у ці наративи відбувається і поза межами школи. 

Наприклад, у відкритих джерелах дослідники знайшли свідчення, що білоруська держава ідентифікує українських дітей у Білорусі як “росіян” і визнає нав’язане їм російське громадянство. Білоруські державні ЗМІ називають їх “молодими й новими громадянами Росії”. Така практика, на думку експертів, позбавляє українських дітей їхньої ідентичності й національності. 

Також під час заходів перед українськими дітьми з окупованих територій часто виступають білоруські громадські діячі та чиновники, які просувають антиукраїнську та проросійську ідеологію:

“Наприклад, під час виступу на концерті в таборі “Дубрава” співачки Валентина Лукуц-Груздьова та Олександра Кузнецова-Груздьова заявили у зверненні до українських дітей, що вони бажають, щоб президенти США та України померли, а Росія окупувала всю територію України”, – йдеться у дослідженні. 

Також експерти встановили, що українські діти під час перебування в Білорусі стають інструментами пропаганди, що призводить до їхньої ретравматизації. Так у сюжетах білоруських ЗМІ діти розповідають на камеру про обстріли та поранення, яких зазнали вони або їхні родичі. 

“Й майже в кожному сюжеті журналісти неодноразово доводять дітей до сліз”, – зазначають автори дослідження. 

Крім цього, за їхнім спостереженням, білоруська влада та організатори вивезення дітей використовують їх для трансляції пропагандистських наративів. На білоруському телебаченні українські підлітки використовують терміни російської пропаганди, наприклад, називаючи повномасштабне вторгнення в Україну “спеціальною військовою операцією”. Вони також стверджують, що “українські бойовики хаотично обстрілюють місто”, “Маріуполь починає відроджуватися” і “Росія нас рятує”. 

“При цьому фільмування дітей у пропагандистських цілях відбуваються з абсолютним ігноруванням приватності. У деяких сюжетах на відео згадується й підписується справжнє ім’я та прізвище дитини”, – йдеться у тексті дослідження.

Також фахівці розповіли про залучення українських дітей до воєнізованих молодіжних організацій і пропаганду служби в збройних силах Росії:

“Переважно мілітаризація дітей у Білорусі відбувається під час екскурсій та зустрічей з правоохоронними органами, військовими або воєнізованими молодіжними організаціями РБ”.

Наприклад, культурна програма для дітей з Донецька й Маріуполя, які перебували в санаторії “Волма” в Білорусі в червні 2022 року, містила відвідування Хатинського меморіального комплексу білорусів, які загинули під час Другої світової війни, та відвідування військової частини 3214 міністерства внутрішніх справ Білорусі. 

“Під час візиту військові організували для дітей екскурсію частиною та концерт на плацу, а кадети військової академії продемонстрували елементи рукопашного бою. На фотографіях з цього заходу діти тримають зброю, а один хлопчик у групі вдягнений у футболку з латинською літерою “Z”, – зазначають дослідники. 

Вони також встановили, що примусова участь у мілітаризованій пропаганді, яку білоруська влада впроваджує за російським зразком, охоплює також дітей на окупованих територіях України. Дослідники з’ясували, що окупаційна влада записує відео, наприклад, як діти з Горлівки “дякують” білоруському МВС. На відео діти імітують військові жести та наспівують рядки з пропагандистської пісні.

Також експерти виявили, що серед груп дітей у Білорусі є й ті, яких російська влада вже піддала мілітаризації:

“З вересня до жовтня 2022 року в таборі “Дубрава” перебувала п’ятнадцятирічна Софія Зельковська з Донецької області, яка стала учасницею російського національного молодіжного військового руху. У 2023 році вона побувала в таборі “Факел” під Смоленськом у Росії”.

Модель мілітаризації: кадетський корпус імені Захарченка

Дослідники також зазначають, що одним з найяскравіших прикладів мілітаризації українських дітей є кадетський корпус імені Захарченка, який був створений у Донецьку у 2017 році, ще за життя Олександра Захарченка – першого ватажка так званої Донецької народної республіки.

“Окупаційна влада використовує його для створення ілюзії елітної системи освіти”, – йдеться у досліджені. 

Станом на 2024 рік корпус налічував близько 200 дітей як хлопчиків, так і дівчаток, деякі з них були першокласниками. За словами директорки кадетського корпусу Оксани Целіковської, авторитет закладу створюється “високою якістю освіти та рівнем патріотичного виховання”: кадети вшановують “героїв Донбасу”, відзначають десяту річницю утворення “ДНР”, пишуть диктант “Пам’ять Донбасу з 2014” і беруть участь у фотосесії з бойовиками “ДНР”.

“Крім того, кадетів також вивозять до Білорусі. Й ці поїздки відіграють певну роль в ідеологічній індоктринації й мілітаризації українських підлітків”, – зазначають фахівці. 

У Білорусі їх возять до Брестської фортеці або до пам’ятника в межах проєкту “Жива пам’ять вдячних поколінь” та на інші локації, які росіянам важливі для контексту Великої Вітчизняної війни.

Кадети також зустрічаються з тими, хто брав участь у бойових діях на боці Росії або СРСР у різних війнах: демобілізованим студентом з Донецької області, новосибірськими козаками, які воюють на Донбасі, матір’ю “героя Росії”, який загинув під Херсоном, членами організацій “Бойове братство” й “Офіцери Росії”.

Й така ідеологічна підготовка, отримана під час навчання, також впливає на їхній життєвий вибір:

“Наприклад, випускник кадетського корпусу 2023 року Олег Крюченков обрав кар’єру в російській армії й брав участь у “параді перемоги” в Москві на Червоній площі у 2024 році”. 

Дійові особи переміщення дітей до РБ

Як встановили дослідники, вирішальну роль у переміщенні українських дітей з окупованих територій відіграють окупаційні адміністрації. Наприклад, так званий “перший заступник міністра освіти та науки” Донецької окупаційної влади Михайло Крушаков:

“В офіційному листі Крушаков пише про “виїзд дітей пільгових категорій” на “відпочинок” до табору “Дубрава” в Білорусі й просить директорку школи №4 Оксану Целіковську скласти списки дітей віком від 6 до 15 років для відправки в цю поїздку”.

Або очільник окупованого Мелітополя Володимир Рогов, який не приховує своєї причетності до вивезення дітей, заявляючи у своєму телеграм-дописі, що із Запорізької області до Білорусі було відправлено 100 дітей. 

“Білоруська державна влада, починаючи від самопроголошеного президента РБ Олександра Лукашенка і закінчуючи представниками регіональної влади й державних установ, також залучена до організації процесу переміщення, перевиховання та мілітаризації”, – зазначають автори дослідження.

Наприклад, у серпні 2023 року Лукашенко підтвердив домовленість з президентом РФ Володимиром Путіним про те, що фінансування вивезення дітей з окупованих територій до Білорусі відбувається з бюджету Союзної державиі .

Також важливою фігурою у спільній кампанії Росії та Білорусі з переміщення та перевиховання дітей з окупованих територій України, як встановили дослідники, є громадський діяч, паралімпієць та відданий прихильник Лукашенка Олексій Талай. Адже більшість поїздок дітей в Білорусь фінансується благодійним фондом імені Олексія Талая. 

“Базуючись у Білорусі, Талай бере активну участь у вивезенні дітей до таборів у країні, організовує для них “культурну програму” й фінансує цей процес”, – зазначають експерти.

За їхнім спостереженням, Талай також брав участь у створенні російського державного наративу про нібито злочини Збройних сил України на Сході України, зокрема, через роботу в парламентській комісії Державної думи Росії. До того ж він часто озвучує ці наративи, наприклад, 27 жовтня 2023 року під час участі у форумі й фестивалі сімейних династій “Віра, Надія, Любов” у російському місті Суздаль Талай говорив про “злочинний київський режим” і “нові регіони Російської Федерації”. 

“А посла Росії в Білорусі Бориса Гризлова Талай називає “великим другом” і в жовтні 2023 року вручив йому нагороду від свого фонду за підтримку реалізації й розвитку проєкту гуманітарної допомоги “З любов’ю з Білорусі – сім’ям Донбасу”, – додають експерти.

Крім цього, у травні 2024 року Талай отримав безпосередньо з рук президента Росії Володимира Путіна орден Дружби “за заслуги у зміцненні дружби й співробітництва між народами, плідну діяльність зі зближення, взаємозбагачення культур націй і народностей”. 

Встановили дослідники й представників російської держави, які підтримують переміщення українських дітей до Білорусі. 

“Зокрема, співробітники Генерального консульства Росії в Гродно (Білорусь), включно з генеральним консулом Юрієм Соломіним, були присутні на зустрічі з дітьми з окупованих територій Херсонської області, які відвідали Білорусь у березні 2024 року”, – йдеться у дослідженні.

Також, згідно з повідомленнями білоруських ЗМІ, голова Ради Республіки Національних зборів Білорусі Наталя Кочанова та спікерка Ради Федерації Росії Валентина Матвієнко підтримали “реабілітацію” групи дітей, які прибули до Гомеля 8 травня 2024 року з окупованих районів Донецької та Луганської областей.  

Участь Союзної держави у переміщенні та перевихованні українських дітей

Безпосередньо Союзна держава долучилась до процесу переміщення українських дітей у 2022 році й продовжує сприяти цьому й зараз. 

“Апарат Постійного комітету Союзної держави надавав послідовну фінансову й організаційну підтримку ініціативі на різних рівнях”, – зазначають експерти.

Про це, на їхню думку, свідчить, зокрема, лист держсекретаря Постійного комітету Дмитра Мезенцева від березня 2023 року на ім’я голови ВАТ “Російські залізниці” Олега Білозерова. В листі Мезенцев не тільки просить Білозерова організувати проїзд дітей з тимчасово окупованих районів України до Білорусі, а й посилається на те, що “Російські залізниці” вже робили це у 2022 році. Також у вересні 2022 року Мезенцев послався на рішення Михайла Мішустіна, який є одночасно головою уряду Російської Федерації та головою ради міністрів Союзної держави. У своїй заяві Мезенцев повідомив, що Мішустін схвалив використання “Російських залізниць” для “реабілітації” дітей у білоруських санаторіях. 

Також дослідники встановили, що у бюджеті Союзної держави термін “гуманітарна допомога” використовується для позначення витрат на переміщення дітей з окупованої території України до Республіки Білорусь.

“Згідно з постановами ради міністрів Союзної держави та Вищої державної ради Союзної держави, на цю діяльність у 2022 році було виділено до 29 000 000 російських рублів або 334 000 доларів США, а у 2023 році – до 20 000 000 російських рублів або 230 400 доларів США”, – зазначають фахівці й додають, що на засіданні Вищої державної ради Союзної держави в січні 2024 року питання фінансування “гуманітарної допомоги” було одним із головних.  

А у червні 2024 року Мезенцев заявив, що “допомога республікам Донбасу” з боку Союзної держави триватиме й надалі. 

Злочин дискримінаційного переслідування

У підсумку експерти зазначають, що переміщення, перевиховання, політична індоктринація та мілітаризація українських дітей, вивезених до Білорусі, порушує основоположні права, закріплені в Конвенції ООН про права дитини (КПД) і Міжнародному пакті про громадянські й політичні права (МПГПП).

“Серед іншого політична індоктринація та перевиховання українських дітей, примус українських дітей до відмови від своєї ідентичності, батьківщини, культури й мови досягають рівня нелюдського поводження та психологічних тортур. Це порушує найкращі інтереси дитини”, – зазначено у звіті. 

Тож автори звіту переконані, що в контексті індоктринації та мілітаризації українських дітей було вчинено злочин дискримінаційного переслідування, який можна пов’язати з низкою воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочином геноциду.

Білоруська держава, як сторона КПД і МПГПП, несе відповідальність за ці серйозні порушення. Паралельно з цим посадові особи Білорусі та Союзної держави несуть індивідуальну кримінальну відповідальність. Тому зібрані під час дослідження докази щодо участі Олександра Лукашенка, Дмитра Мезенцева, Михайла Мішустіна та Олексія Талая у перевихованні та мілітаризації українських дітей правозахисники вже передали до Міжнародного кримінального суду. 

“За результатами такого розслідування МКС має видати ордери на арешт цих людей, а також переглянути вже видані ордери на арешт Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової”, – вважають експерти.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter